Европарите в земеделието - по старите правила още 2 години

Европарите в земеделието - по старите правила още 2 години

Европарите в земеделието ще се усвояват по настоящите правила още 2 години. Преходният период за новата Общо селскостопанска политика ще бъде 2 години. Това заяви във вторник земеделският министър Десислава Танева на среща със земеделци, която се проведе в Търговище.

Очаква се по време на предстоящия Съвет на министрите на земеделието през октомври да се постигне общ подход в дебата за новата земеделска политика, уточни тя.

Министърът съобщи, че тогава страната ни ще проведе и двустранни срещи с германското председателство.

"Те ще бъдат с цел да постигнем компромис и консенсус за озеленяването и искането им за задължителен бюджет за еко-схемите. Всички сме изправени пред предизвикателството как да намерим подходящите зелени мерки, които ще бъдат заложени в Стратегически план", каза тя. Танева призова стопаните да бъдат активни и да изпращат предложения за приложими зелени практики в новия програмен период.

Пред над 50 стопани в Търговище, министър Танева припомни искането на страната ни и за повишаване или запазване на сегашните нива за обвързаната подкрепа. "Другото ни искане е запазване на националната преходна помощ, но с референтна дата 2018 г., за да бъде по-актуално подпомагането", уточни още тя.

В срещата участие взе и Мария Христова, заместник-председател на Координационното звено за изготвяне на Стратегическия план за новата ОСП. Христова припомни, че до 11 октомври 2020 г. на имейл за консултации за новата ОСП [email protected] се приемат предложения по отношение на визията за екологизацията на ОСП и добри практики, които фермерите могат да изпълняват, а в същото време са и лесно приложими и контролируеми.

По-рано през деня министър Десислава Танева посети стопанството на Димитринка Стоянова в гр. Попово, която е земеделски производител от 2003 г. През 2003 г. тя и семейството ѝ са създали първите 34 дка малинови и 12 дка ягодови насаждения близо до град Попово. Днес стопанството е с площ от 670 дка малинови и 140 дка ягодови насаждения.

От тази година за първи път реализират и оранжерийно производство - 30 дка с ягоди и малини. Продукцията им се реализира основно на вътрешния пазар, а също и за износ.

В съобщението на Министерство на земеделието се твърди, че Димитринка Стоянова е благодарила на Танева за приетото постановление, което дава възможност в търговските вериги да се предлага регионална продукция. По този начин ягодите и малините им вече се продават и в търговските вериги у нас.

Споделяне

Още от Бизнес