Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Европарите за конкурентност давани без адекватни оценки

Финансирани са проекти със завишени разходи, не е бил ефективен контролът върху комисиите

1 коментар
Европарите за конкурентност давани без адекватни оценки

Редица нарушения като одобрявани проекти със завишени разходи, допуснато финансиране без адекватна и ефективна оценка на предложенията и неефективен контрол върху работата на Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, която бе междинен орган по оперативната програма "Конкурентноспособност", от страна на предишното Министерство на икономиката и енергетиката. Това е констатирал одит на Сметната палата за дейността на на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност” във ведомството за периода 1 януари 2007 31 декември 2012 г., публикуван в понеделник.

В одитирания период са били обявени процедури за 1.187 млрд. лв., които обаче са били увеличени в последствие на над 1.392 млрд. лв. По процедурите са подадени 5616 проектни предложения като са сключени 1875 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за повече от 980.704 млн. лв., което е 70.44 на сто от коригирания бюджет.

Поради дългия проверяван период от 6 години и големия брой проектни предложения и сключени договори за предоставяне на безвъзмедна финансова помощ, при одита са проверени процедури и проекти, определени въз основа на случайна нестатистическа извадка, уточнява одитната институция.

Проверката установила, че определените критерии за оценка на проектните предложения при кандидатстване не дават точни и недвусмислени указания на оценителите и не създават предпоставки за ефективно оценяване. Голяма част от оценките по отделните критерии не са обосновани, посочват от Сметната палата.

Според одитния орган, няма регламентиран ред за определяне на председател и членове на оценителните комисии, така че квалификацията и професионалната им компетентност да кореспондират със спецификата на всяка от обявените процедури за подбор на проекти.

Сред констатациите на палата е, че в Междинното звено - Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, вътрешният контрол върху отделните етапи на оценка е бил неефективен. В резултат на това протоколите от тях и оценителният доклад са коригирани нееднократно от ръководителя на управляващия орган докато междинното звено е закрито от 1 май 2012 г.

Липсва критерий, оценяващ правилното представяне на разходите. Поради това са допуснати проекти с некоректно представени разходи за ДДС, които при верификацията са завишили процента на разходите (интензитета) по одобрената безвъзмездна финансова помощ, пише в одитния доклад.

"При проверките на процедурите по мониторинг и верификация са констатирани несъответствия с действащите правила, различен подход от страна на Управляващия орган при идентични случаи, свързани с верификацията на разходи, недостатъчно ефективни контроли, които не са идентифицирали пропуски и грешки на бенефициентите", посочват от Сметната палата.

Констатирани са отклонения в изпълнените индикатори спрямо заложените по договор. Открити са несъответствия на прилаганите критерии за избор на изпълнител спрямо предвидените в нормативните документи. По една от проверените процедури са установени несъответствия между допустими, договорени и придобитите стандарти. поради непоследователно прилагани контроли. Поради непоследователно прилагани контроли не са разкрити пропуски в документите, представяни от бенефициентите за възстановяване на разходи. Установено е също, че процедурните и проектните досиета не са пълни, защото липсват правила за съдържанието, сроковете и систематизирането им, описва нередностите одитният доклад.

Сегашният министър на икономиката има шест месеца на разположение да отстрани установените проблеми.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Vagder
    #1

    Голямото крадене в ЕС започна от основаването му.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.