Европарите за предотвратяване на наводнения в Свиленград не достигнали

Схемата против наводненията по селските райони все още не е отворена

БГНЕС

Община Свиленград е имала одобрен проект по оперативна програма “Регионално развитие” за предотвратяване на наводнения, но той не е получил финансиране през 2011 г. поради изчерпване на парите по мярката. Това съобщи Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините пред БНР.

 

Проектът на община Свиленград е бил в резервните. Стойността му е била малко над един милион лева, показва справка на сайта на оперативната програма. През май 2011 г. проектът е отпаднал и от резервните по искане на община Свиленград, става ясно от заповед на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.

 

75 общини са сключили договори на обща стойност около 73 млн. лв. по мярката за предотвратяване на наводнения на програма “Регионално развитие” през юни 2011 г., съобщи Чавдарова. Средно стойността на един общински проект е около един милион лева.

 

Реалното изпълнение на договорите все още не е започнало. Причината е в провежданите обществени поръчки за избор на изпълнители, обясни Чавдарова. Тя се надява това лято да започне изпълнението на проектите.

 

Още 34 общини чакат еврофинасиране срещу наводнения

 

Проектите на още 34 общини за предотвратяване на наводнения са били одобрени по програма “Регионално развитие” и чакат финансиране, съобщи още Чавдарова. По думите ѝ за да се осигурят средствата в края на миналата година е било взето решение за пренасочване на средства от други мерки на програмата към тази.

 

Чавдарова отбеляза, че мярката срещу наводненията е била отворена чак през 2011 г. и инициативност от страна на общините е имало. Те са успели да защитят и качествени проекти.

 

Средно между 7 и 10 млн. лв. годишно заделят общините от собствените си бюджети за превантивни мерки срещу наводнения. Тези суми са за дребни мерки, посочи Чавдарова. Тя отличи мярката за борба със свлачищата по оперативна програма “Регионално развитие”, която е била отворена за кандидатстване още в началото на програмния период.

 

“Там всяка година е имало ресурс, общините са кандидатствали и там ситуацията е по-друга, в смисъл, вече имаме приключили проекти, имаме усвоени значителен ресурс - 15 милиона лева”, каза Чавдарова.

 

Програмата за селски райони все още не е отворила мерките срещу наводнения

 

Програмата за развитие на селските райони обаче вече пета година не отваря мерките, които са срещу наводнения и засега няма яснота дали това ще бъде направено и тази година, посочи Чавдарова. Става въпрос за мерки 125 и 126, по които ресурсът е 102 млн. евро.

 

Мярка 126 е за възстановяване на селскостопанския производствен потенциал, разрушен от природни бедствия и досега не е била отваряна нито веднъж. Подобна е ситуацията и с мярка 125, която е за хидромелиорации и възстановяване на напоителни системи.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?