Европарите за регионално развитие тръгват срещу санкция от над 100 млн. лв.

Лиляна Павлова Сн.БГНЕС

България се е съгласила на санкция от над 100 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) за да бъдат размразени европейските средства по двете спрени оси – за градско развитие и за туризъм. Това става ясно от управленската програма на правителството, с която Mediapool разполага.

За сравнение размразяването на средствата по оперативна програма "Околна среда" ни струваше 168 млн. лв.

И по двете оперативни програми страната ни беше санкционирани от Европейската комисия заради допуснати нарушения при провеждането на обществените поръчки.

Плащанията по ОПРР бяха замразени от ЕК в началото на юни. Решението за размразяването на европейските пари стана след посещение на премиера Бойко Борисов в Брюксел в началото на декември и последвала финална одитна проверка.

Наложената финансова корекция по проектите за градско възстановяване е в размер на 86.5 млн. лв. , а на тези по туризъм – 15.8 млн. лв., е посочено в управленската програма на кабинета.

Наложената финансова корекция е плоска, като плащането ѝ ще бъде поето от държавата и общините, в зависимост от новата методика за определянето им одобрена от служебния кабинет, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова пред Mediapool.

По думите ѝ добрата новина е, че с разрешение на ЕК ресурсът от около 100 млн. лв. няма да бъде изгубен. Причината е, че когато страната ни сама признае за грешката средствата не се губят, а може да се използват.

Така парите ще отидат за резервни проекти за градска среда, по които има избран изпълнител, за купуване на нови автобуси за градския транспорт на Стара Загора, за изграждане на социални жилища във Варна и Тунджа, както и за допълване на недостигащите средства за изграждането на Северната скоростна тангента, каза министър Павлова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес