Европарите за рибарство не били блокирани, а застрашени

Европейската комисия не е "блокирала" 80 млн. евро междинни плащания по оперативната програма за рибарския сектор, достъпни след представяне на оценка за съответствие на програмата с европейските правила. Това се казва в изявление на Оливър Драйс, говорител на кабинета на еврокомисаря по рибарство Мария Даманаки, разпространено в сряда от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Повод за съобщението е информация, че ЕК е блокирала голяма част от парите по Оперативна програма "Рибарство", защото все още няма работещ одитен орган към програмата. Създаването на такова звено е изискване на фонда за рибарство. Одиторите е трябвало да заработят още през 2009 г, за да изготвят въпросната оценка. Програмата за рибарство е единствената без оценка за съответствие, която е условие за отпускането на същинските плащания по проектите.

От Брюксел са предупредили страната ни, че ако оценката не бъде изготвена в най-кратки срокове, страната в действителност може да изгуби европейското финансиране по програмата. Тя е за 107 млн. евро, заедно с националното финансиране.

От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, бенефициент на програмата, обясниха, че в момента нямат проект, който да е на етап междинни плащания. Всъщност програмата за рибарство е сред най-забатачените у нас. Три години след старта ѝ са усвоени само 0.28% от всичките 107 млн. евро. Към момента в агенцията има сключени договори за 3.5 млн. евро. Въпреки жалките резултати, в звеното за европроекти на рибната агенция работят 70 души. Слабата работа на ИАРА се дължи и на честата смяна на изпълнителните директори. От идването на ГЕРБ на власт досега на поста е назначен трети шеф.

"От страна на Комисията бяха установени някои натрупани забавяния в изпращането на оценката за съответствие и ние се надяваме, че одитния орган ще постави системата в съответствие с европейските изисквания в най-скоро време", се казва в изявлението на Драйс от сряда.

Във вторник от земеделското министерство обясниха, че оценката ще бъде изготвена до август и че няма опасност от спиране на парите. Земеделският министър Мирослав Найденов ще се срещне скоро с комисар Даманаки, за да обсъдят проблема. Още 10 страни членки с одобрени програми за рибарския сектор са в сходна ситуация.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?