Европарите за саниране на привършване, ще има листа на чакащите

Служебният кабинет отпуска 100 000 лв. за домовете на социално слаби

Европарите за саниране на привършване, ще има листа на чакащите

Програмата за обновяване на жилищните домове с европейски пари се радва на голям интерес и планираните средства от 50 млн. лв. най-вероятно ще се окажат недостатъчни за всички желаещи. До момента са подадени 185 заявления от етажни собствености, а средствата са разчетени за 180 сгради, стана ясно от думите на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева.

Подобна е ситуацията и в София, където вече има 48 подадени заявления, а е планирано да бъдат санирани около 40 – 50 сгради, каза зам.-кметът по строителството Ирина Савина.

Всички, които искат да се възползват от европейските средства, обаче могат да продължат да подават заявления. Причината е, че не всички кандидатствали ще бъдат одобрени, защото има изисквания, на които трябва да отговарят. Освен това целта е да има достатъчен брой резерви, които да се включат в случай, че някоя сграда не успее да събере необходимите средства за самоучастие. Освен това има идея да се направили листа на чакащите, които да се включат с летящ старт през 2014 г., когато почва новият програмен период. Средствата по тази схема са десетократно увеличени, а условията облекчени и с повече екстри – соларни панели по покривите и 80% безвъзмездна помощ.

Кой може да кандидатства

По схемата за обновяване на блоковете право да кандидатстват имат живеещите в 36-те големи града на страната. Сградата трябва да бъде на повече от два етажа и да има най-малко шест самостоятелни апартамента. Освен това сградата трябва да е била проектирана преди и 26 април 1999 г. Изисква се и зданието да е конструктивно устойчиво, което се установява с техническо обследване.

Отделни входове от даден блок не могат да участват самостоятелно. Изключения се допускат, ако входът е с отделни ограждащи конструкции и елементи и има или няма самостоятелно обособен източник на топлина.

Заявление за интерес

Внасянето на заявлението на интерес е първото, което трябва да се направи, ако сте решили да си обновите дома с европейски пари. То се подава пред проектния мениджър. Такъв има всеки един от шестте региона за развитие.

За да се подаде заявлението, не е необходима регистрация на Сдружение на собствениците, но то трябва да бъде придружено с протокол от общото събрание на блока, че собствениците на поне 67% идеални части от общите части на сградата са съгласни. Освен това трябва да се представи съгласие на всички собственици на самостоятелни обекти в сградата да осигурят достъп по предварително съгласуван график. Тези документи може да се изтеглят от страницата на оперативна програма “Регионално развитие”.

Задължение на проектния мениджър е да провери дали сградата отговаря на изискванията на програмата. Ако отговорът е положителен, се изготвя индикативен бюджет на сградата и разпределение на разходите на всеки собственик на апартамент. Подготвя се и справка за начина на финансиране на обекта. Създава се Сдружение на собствениците по реда на Закона за управление на етажната собственост с помощта на проектния мениджър.

Финансовата помощ

Вторият етап е подаването на заявление за финансова помощ. За това е задължително Сдружението на собствениците вече да е регистрирано и да са събрани 500 лв. от собственика на всеки самостоятелен обект в сградата. Заявлението за финансова помощ се подава на проектния мениджър за съответния регион и София.

Ако всички необходими документи са налични и заявлението бъде одобрено, се сключва споразумение между Министерството на регионалното развитие и Сдружението на собствениците. До момента са подписани само две такива заявления с два блока в София.

Преди да се пристъпи към самото саниране се правят две обследвания. Едното е техническо, което трябва да установи дали сградата е устойчива конструктивно. Другото е за енергийна ефективност, което определя какви енергоспестяващи мерки са необходими за сградата.

След това се изготвя технически или работен проект на блока. Той се одобрява и се издава разрешение за строеж. За София тази дейност се поема от Столична община и собствениците няма да плащат нищо, обеща столичният кмет Йорданка Фандъкова. Подготвени са 18 типови проекта за панелни блокове. Отделно Столичният общински съвет взе решение разрешението за строеж да не се плаща, както и такса тротоарно право за две седмици за монтирането на скелето.

След като се направи разчет на прогнозния бюджет за санирането на блока се прави търг и се избира фирма. С европейски средства се осигуряват 75% от разходите за санирането. Останалите 25% трябва да ги осигурят собствениците.

След като подпишат договора с МРРБ, собствениците трябва да съберат 30% от техния дял, като от сумата се приспада вече внесеното капаро от 500 лв., което са събрали при подаването на заявлението за интерес. Тези средства трябва да бъдат преведени преди възлагането на строително-монтажните работи.

Фонд за жилищно обновяване

Тези от собствениците на жилища, които не могат да осигурят нужните собствени средства, могат да теглят заем от Фонда за жилищно обновяване. Той се управлява от Корпоративна търговска банка.

Във фонда има над 10.5 млн. лв. капитал, от които 9.5 млн. лв. са от оперативна програма “Регионално развитие” и 1 млн. лв. под формата на съфинансиране от КТБ. Банката предоставя заемите при по-ниски лихви от тези на пазара, като при определени условия те стигат до 4.5%.

Помощ за социално слабите

Досегашния опит на базата на подадените заявления показва, че във всеки блок винаги има по едно, два семейства, които не могат да си позволят да теглят заем и да осигурят нужните средства. Правителството на ГЕРБ заложи на инициативата “добри съседи”, според която останалите собственици на жилища поемаха разхода на изпадналия в нужда съсед.

Служебният кабинет обаче обяви, че ще направи специален фонд за подпомагане на социално слабите, които ще получат на 100% финансиране. За целта следващата седмица правителството ще отпусне 100 000 лв., каза вицепремиерът Екатерина Захариева. Парите ще са от държавния бюджет.

За тези помощи ще се кандидатства пред Министерството на регионалното развитие. Условията за получаването на пълно финансиране са доходът на член от домакинство да е под 310 лева месечно, семейството да е отхвърлено за получаване на нисколихвен кредит от Фонда за жилищно обновяване и да няма друг имот, годен за обитаване или носещ някакъв доход. Ако имате ниви, които не носят доход, може да кандидатствате за помощ, уточни Захариева.

Министерството на регионалното развитие ще настоява достъп до такава помощ да имат и хората с намалена работоспособност над 51%, самотните родители и тези, които се грижат за деца с увреждания, като техният доход ще бъде 400 лева за член на семейство в подобни ситуации. Решението за това обаче ще бъде на правителството, уточни Захариева.

Споделяне

Още по темата

Още от Имоти

Къде му е мястото на Бойко Борисов?