Европарите за "Струма" през дефилето са в готовност за други проекти

От тунел "Железница" са прокопани 850 м, установи проверка на строежа

Няма да има промяна на трасето на автомагистрала "Струма" в Кресненското дефиле. Ако се забавят процедурите по допълнителните мерки за опазване на природата, коригираната апликационната форма с искането на еврофинансиране ще бъде пренасочена за следващия програмен период, а средствата, предвидени за участъка в дефилето, ще се използват за други обекти. Това заяви регионалният министър Петя Аврамова по време на проверка в петък на строежа на тунел "Железница", който е част от аутобана.

"Тази отсечка може да бъде изпълнена или с европейски средства от новия програмен период, или с държавни средства. Това е сигурно, че тази отсечка ще бъде изпълнена", каза тя.

През януари българското правителство реши да оттегли искането си пред ЕК за отпускането на 267 млн. евро за магистралата през дефилето от Кохезионния фонд на ЕС. Обяснението бе прецизиране на самия проект като бе обяснено, че няма да се спира строителството по магистралата, за която досега от еврофондовете са отпуснати около 1.3 млрд. лв. за трасето от София до ГКПП "Кулата", което трябва да бъде напълно завършено в края на 2023 г. или най-късно през 2027 г.

Сега при инспекцията, в отговор на въпроси от медии, Аврамова каза, че европейските средства за "Струма" няма да бъдат загубени. Следят се сроковете и рисковете, за да се прецени дали участъкът през Кресненското дефиле може да бъде изпълнен в срок или финансирането да бъде прехвърлено за други отсечки от ТЕН-Т мрежата, заяви тя.

Същата бе и позицията през януари, когато дори бе заявено, че непоисканите за "Струма" пари от сегашния евробюджет може да отидат за магистрала "Европа" между София и Калотина

Аврамова каза в петък при инспекцията, че междувременно в Кресненското дефиле ще се изпълняват мерките по ограничаване въздействието на трафика върху защитената зона от европейската екомрежа "Натура 2000".

"На 23 май се отваря офертата за изпълнител за смекчаващите мерки, които са строителни дейности с оградни съоръжения за различните животински видове и водостоци, които са дейности, предвидени за по-късен етап, но ще се изпълнят по-рано", обясни част от мерките председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски, който придружаваше Аврамова в проверката.

При разглеждането на свършеното по строежа на тунел "Железница" стана ясно, че вече са прокопани 850 м от двукилометровия автомобилен тунел, който ще е най-дългият такъв в България.

Аврамова обясни  пред присъстващите, че тунелът, работата по който започна през октомври 2019 г.  може да бъда прокопан и облицован вътре до пролетта на 2021 г. Строежът на цялото трасе от магистралата между Благоевград и Крупник трябва да приключи през март 2022 г. Оказа се, че в стените на трубите има поставени икони.

На обекта се работи денонощно, без почивен ден едновременно в двете тръби и от двете страни на тунела. Съоръжението се изгражда по нов австрийски метод като се прокопават около 1.5-2 м във всяка тръба и посока на денонощие и веднага след това се прави първичната облицовка на съоръжението с крепежни елементи, пръскан бетон и анкери, обясниха от регионалното министерство.

Участъкът с тунела е с обща дължина 4.4 км и е разделен в 3 подучастъка, в това число тунелът, и обслужващ път от двете страни на съоръжението. Отсечката преди съоръжението, пътувайки от София към Кулата, е с дължина 720 м, а тази след него е 1.4 км. В тази отсечка ще бъде изградена аварийна връзка, която при настъпване на непредвидена ситуация в тунела ще може да отведе движението в посока София по път Е79. В самия тунел ще бъдат изградени автомобилни преходи, които ще се използват само при аварийни ситуации. Съоръжението ще има и пешеходни преходи, площадка за хеликоптер, а целият участък с пътищата ще има два моста над Суха река.

"Работата на важните стратегически обекти не е спирала, това показва усилията да бъдат спазени сроковете по строителните дейности и разплащането със строителите. От началото на извънредното положение до момента АПИ е разплатила над 162 млн. лв. на строителите, така че инспекциите не са само за спазване на сроковете, а и че заетостта в сектора се запазва – тоест се осигуряват средства за хиляди семейства", отбеляза при посещението Терзийски.

Строежът на тунела струва 185.37 млн. лв. без ДДС и се изпълнява от Консорциум "АМ Струма Тунел 2018", в който участват "Джи Пи Груп", "Глобал Кънстръкшън" и "Вия План".

Подучастъкът преди съоръжението, пътувайки от София към Кулата, се строи за близо 30 млн. лв. без ДДС от  ДЗЗД "Железница – Север" с партньори "ГБС Инфраструктурно строителство", "Главболгарстрой" и ""Главболгарстрой Интернешънъл".

Трасето след тунела към Кулата, с дължина 1.4 км се изгражда от "ПСТ Грур" срещу 18.442 млн. лв. без ДДС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес