Европарите за водния цикъл на Смолян може и да се спасят

Проектът за рехабилитация и разширение на ВиК-мрежата на Смолян изостава от предвидения график с прокарването на около 10 км водопровод и канализация, съобщи в петък Милко Милков – представител на изпълнителя на обекта - консорциума "Копаса-Понстрой-Вод". Строителите заявиха, че забавянето ще се навакса и сроковете за завършване все пак ще бъдат спазени.

Водният цикъл на Смолян се финансира по програма ИСПА с около 18 млн. евро. Тя изтича в края на тази година и проектът е посочен като рисков – т.е. може да изгуби частично или цялото европейско финансиране. Другите рискови водни проекти по ИСПА са за ВиК-мрежите на Варна, Шумен и Балчик. Наскоро министърът по еврофондовете Томислав Дончев обясни, че за някои от тези проекти ЕК ще се съгласи на отсрочка, а други могат да преминат към Оперативна програма "Околна среда".

По данни на изпълнителя на водния цикъл на Смолян до момента са извършени около 65 процента от предвидените по договора строително-монтажни работи, а са изплатени около 15 на сто от дейностите. Цялата сума за проекта е над 25 млн. евро. Забавеното разплащане е поради изисканата допълнителна документация при отчитане на извършеното от изпълнителите, бе посочено на срещата.

Пълната документация е изискана, за да се спре хаосът, който съществува между изпълнител и строителен надзор, уточни представителят на екоминистерството Стефан Луков.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?