Европарламентът даде тридневен ултиматум за постигане на търговска сделка с Лондон

Европарламентът даде тридневен ултиматум за постигане на търговска сделка с Лондон

Европейският парламент даде тридневен ултиматум на преговарящите за Брекзит да постигнат търговска сделка, предупреждавайки, че евродепутатите няма да имат време да ратифицират споразумението тази година, ако то не бъде постигнато до неделя вечер, предаде Асошиейтед прес.

Екипите на преговарящите от ЕС и Великобритания в момента са в Брюксел и се опитват да договорят сделка, която да предотврати възникването на скъпо струващ хаос по границите в края на годината. За да влезе в сила, подобно споразумение трябва да бъде ратифицирано от Европейския парламент.

След като главният европейски преговарящ Мишел Барние информира днес председателите на политическите групи в ЕП за вчерашните разговори, те заявиха, че са готови да свикат пленарна сесия до края на месеца, но при условие, че бъде постигнато "споразумение до полунощ в неделя, 20-и декември".

Барние е заявил, че е "трудно, но възможно да се постигне търговска сделка" с Великобритания до края на утрешния ден, казаха няколко участници в срещата. Лондон обаче веднага охлади тези надежди, предаде Франс прес. Главният преговарящ на ЕС е отчел напредък в преговорите, но е подчертал, че остават сериозни различия по въпроса за риболова, особено чувствителен за някои държави членки, най-вече Франция и Нидерландия, каза един от източниците на Франс прес.

Говорител на британския премиер Борис Джонсън каза пред журналисти, че най-вероятният резултат все още е излизане на Великобритания от общия европейски пазар вечерта на 31 декември и бъдещи взаимоотношения според правилата на Световната търговска организация, тоест без споразумение за свободна търговия. Той обаче увери, че преговарящите продължават да работят за "преодоляване на различията".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?