Европарламентът e против вдигане на оръжейното ембарго срещу Китай

Европейският парламент прикани в четвъртък Европейския съюз да не отменя оръжейното ембарго срещу Китай, съобщи Ройтерс. С 431 гласа за, 85 против и 31 въздържали се парламентът прие документ, който няма обвързваща сила. Текстът, съдържащ формулировки в остър тон, критикува  приетия неотдавна от Пекин закон, заплашващ с употреба на сила Тайван, ако островът поиска официално независимост от Китай, посочва агенцията.

Европарламентът прикани 25-членната общност да разработи законово обвързващ кодекс на поведение за доставките на оръжие за Китай, преди да отмени търговските ограничения срещу тази страна. В текста се изразява съжаление, че отношенията с Китай са отбелязали напредък само в областта на търговията и икономиката, но не и в областта на правата на човека и демокрацията

През декември миналата година Европейският съюз изрази желанието си да отмени до юни т. г. наложената през 1989 г. забрана. Съединените щати поведоха мощна кампания срещу тези намерения с аргумента, че подобна стъпка ще изпрати погрешен политически сигнал и може да изложи на опасност американските войски на служба в Азия. Конгресът на САЩ дори заплаши с ответни мерки европейските компании производителки на оръжие, ако ЕС осъществи намеренията си.

Външните министри на ЕС ще обсъждат въпроса на неофициалната си среща в Люксембург в петък.

В Берлин германският канцлер Герхард Шрьодер днес подкрепи плановете за отменяне на оръжейното ембарго срещу Китай, предаде ДПА. В реч в парламента той  заяви, че Китай днес е различен от Китай през 1989 г. По думите му санкциите са насочени към изолация и дискриминация. Германия иска Китай да се включи в глобалната общност и затова "всички опити за изолация водят в погрешната посока".

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?