Европарламентът готви резолюция в защитата на медсестрите в Либия

Очаква се Европейският парламент да приеме резолюция за присъдата на петте български медицински сестри и палестинския лекар в Либия. Това трябва да стане на първата сесия на Европарламента, насрочена за следващата седмица, съобщи БТА в сряда.

За това настояваше и българският евродепутат Евгени Кирилов (БСП) в края на миналата година. Той поиска Комисията по външните работи на Европарламента да внесе проект на декларация за случая с осъдените медици.

Потвърждаването на смъртната присъда срещу сестрите и палестинския лекар в края на миналата година предизвика остра обществена реакция както в Европейския съюз, така и по света, като много страни се обявиха в подкрепа на българките и палестинеца.  

Постигнато е разбирателство между политическите групи в парламента на случая да се отдели специално внимание. Следващата сряда депутатите ще изслушат Европейската комисия и Съвета на Европа за тяхната политика по отношение на Либия.

След това ще бъде гласувана резолюция за политиката по отношение на Либия. Така ще бъдат ангажирани всички важни институции в Европейския съюз, посочва кореспондентът на БТА в Страсбург.

Междувременно след едноседмично чакане заместник-министърът на правосъдието Маргарит Ганев получи виза за Либия, съобщиха от Министерството на правосъдието.

В четвъртък Ганев ще лети за Либия, където ще се срещне с медицинските ни сестри, за да обсъди с тях цялостната стратегия за защитата им. Вероятно той ще се срещне и с либийския адвокат на българките Осман Бизанти, както и с представител на Министерство на правосъдието на Либия.

За Либия вече заминаха роднините на медиците, които ще посещават близките си всеки ден в затвора Джудейда.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?