Европарламентът иска преговори за присъединяване на Македония

В специална резолюция Европейският парламент настоя Македония, която е кандидат за членство от 2005 г., да получи дата за начало на преговори за присъединяване към Европейския съюз. Той определи факта, че Съветът все още не е определил дата, като повод за "заслужено разочарование" от страна на общественото мнение. "Тази страна принадлежи към ЕС и присъединителните преговори трябва да започнат без отлагане",
заяви докладчикът Ричард Хоуит.

Депутатите изразиха съжаление, че перспективите за членство се блокират от спора за името с Гърция. Те приветстваха инициативата на комисаря по разширяването Щефан Фюле за започване на неформален "диалог за присъединяването на високо равнище" на 15 март, в подкрепа на процеса на реформи.

Депутатите приветстваха избора на нов парламент и бързото съставяне на коалиционно правителство. Те изразиха притеснения свързани с фундаменталните свободи, които илюстрираха с примера за концентрацията на медийна собственост.

Корупцията е "сериозен проблем" в Македония, заяви ЕП, като същевременно изрази задоволството си от усилията за борба с нея. Парламентът настоя за повече усилия за намаляване на сегрегацията в образователната система по отношение на деца от различни етнически групи. Той оцени икономическите показатели като добри, но обърна внимание на високите нива на безработица и бедност.

В друга резолюция Европейският парламент изрази загриженост за ограничения напредък на Босна и Херцеговина в изпълнението на реформите, необходими за членството в ЕС. Той заяви, че бъдещето на страната е в членството и настоя, че тя може да влезе в ЕС само като единна, суверенна и обединена държава, чиито власти могат да изпълнят критериите за членство.

Сега, когато ЕС засили присъствието си в Босна и Херцеговина, ЕП си задава въпроса за бъдещата ролята на международната общност. Той призова "да се помисли върху необходимостта от продължаване на дейността на Службата на Върховния представител и да се намерят решения свързани с нейното разпускане."

Парламентът изрази притеснението си от екстремистките заплахи на Западните Балкани и призова власите в Босна и Херцеговина да "се борят с екстремизма, религиозната омраза и насилието в близко сътрудничество с международната общност."

В третата резолюция Европейският парламент отбеляза политическите разделения в Исландия по отношение на членството на страната в ЕС и изрази надеждата си, че тя ще се присъедини към съюза. Исландия е една от най-старите демокрации в ЕС и депутатите изразиха задоволството си от нейния напредък в изпълнение на изискванията за членство.

Депутатите припомниха и противоречията между Исландия и ЕС по отношение на квотите за улов на скумрия и за китолова, който е забранен в ЕС.

Споделяне

Още от Европа