Европарламентът изиска в авиобилетите да влизат всички такси

Европарламентът изиска в авиобилетите да влизат всички такси

Европейският парламент одобри общи правила за определяне на цените на въздушните превози, съобщиха от ЕП в сряда. Новите правила, одобрени в Страсбург, трябва да прекратят практиката на авиокомпанията да обявяват цените на превозите си без допълнителните такси. Европейските депутати мотивират решението си с това, че отношението към въздушните пътници трябва да е същото като към пътниците на останалите транспортни фирми и те също имат право на пълна информация за крайната цена, която се налага да платят.  Това важи най-вече за резервациите, които се правят по Интернет, защото за нискотарифните компании това е единствената възможност да се закупи билет.

ЕП предлага тарифите за въздушен превоз, които са адресирани пряко или косвено до потребителите, да включват всички приложими данъци, неизбежни такси, допълнителни такси и хонорари, известни в момента на публикуване. Изискването е тарифите за въздушен превоз да включват единствено реално направени разходи от превозвачите.

Данъците и таксите, свързани с безопасността, трябва да са прозрачни и да се използват единствено за покриване на летищните разходи или тези за безопасност на борда на самолета, решиха евродепутатите.

Споделяне

Още от Бизнес