Европарламентът изслушва българския кандидат-комисар във вторник

Мария Габриел

Българският кандидат за комисар по въпросите на цифровата икономика Мария Габриел ще бъде изслушана публично във вторник в Брюксел. В продължение на три часа тя трябва да представи пред няколко парламентарни комисии визията си за поста, за който е номинирана, и да отговаря на задаваните ѝ въпроси.

Габриел бе номиринана за поста от българското правителство и от председателя на Европейската комисия за комисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество, след като предишният представител на България Кристалина Георгиева напусна в края на 2016 г., за да се върне на работа в Световната банка на престижна позиция.

Изслушването ще бъде водено от комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и култура и образование (CULT). Комисиите по вътрешен пазар и по правни въпроси и граждански свободи също са асоциирани към дискусията.

Те трябва да оценят нейната способност да заема предложената ѝ позиция. Координаторите на комисиите ITRE и CULT ще се срещнат в сряда, 21 юни, да обсъдят резултата от изслушването, за да могат техните председатели, съответно Йежи Бузек и Петра Камереверт, да информират председателя на парламента за тяхното решение

Парламентът ще гласува в пленарна зала през юли дали да одобри нейното встъпване в длъжност, или не.

От предварителните отговори на Мария Габриел на поставени ѝ въпроси относно изслушването става ясно, че акцент в работата ѝ е са мерки срещу "фалшивите новини" и насърчаване още  повече на проактивните мерки от страна на  онлайн платформите и социалните мрежи. Друго направление, в което българският кандидат за еврокомисар обещава да насочи усилия е противодействие на кампаниите за дезинформация отвъд границите на Евросъюза

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?