Европарламентът настоя Македония да формира правителство идната седмица

България следи кризата със загриженост

Европарламентът настоя Македония да формира правителство идната седмица

Европейският парламент заплаши да отложи гласуването на Резолюцията за Македония, ако през следващата седмица в страната няма съставено правителство, съобщава Македонската информационна агенция.

Високопоставени представители на Европарламента в Брюксел потвърдиха, че депутатите няма да приемат резолюцията, която преди това беше гласувана от Комисията за външни работи на Европейския парламент, ако до следващото им заседание на 14 и 15 няма развитие на ситуацията в страната, предаде БТА.

"Ако на пленарното заседание в ЕП в Страсбург на 14 и 15 март трябваше да гласуваме резолюциите за всички държави от Западните Балкани, то ние официално отложихме гласуването на резолюцията за Сърбия, тъй като не искаме да влияем на президентските избори, които ще се проведат на 2 април. Същият е случаят и с Македония. Ако до 13 този месец няма развръзка относно избирането на правителство, то тогава резолюцията за Македония ще бъде отложена и заедно със сръбската ще бъдат гласувани на пленарното заседание на ЕП следващия месец“, каза източник на агенцията, пожелал анонимност.

Във вторник с 54 гласа "за“ и осем "против“ Комисията за външни работи на Европейския парламент прие резолюцията за напредъка на Македония в европейската интеграция за 2016 г. По време на обсъжданията ѝ евродепутатите се договориха за 28 изменения в нея, съдържащи термини като "Македония" и "македонски", които в петък бяха гласувани. С приемането на текста Брюксел потвърждава осмата позитивна препоръка на Европейската комисия за отваряне на преговори за членство на страната в ЕС, но при условие за пълното изпълнение на договора от Пържино и допълнителните реформаторски приоритети на ЕК.

Македонският президент Георге Иванов отхвърли призива на ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини  да преразгледа решението си и да връчи мандат за съставяне на правителство на Социалдемократическия съюз на Македония, предаде БНР. Могерини отправи призива си след поредица от срещи в Скопие с лидерите на политическите партии в страната.

"Всички политически лидери и особено тези, които имат институционални отговорности, имат задължението да намалят опасната реторика. Целта е да се избегне превръщането на политическата и институционална криза в междуетнически конфликт или, още по-лошо, в геополитически конфликт", заяви Могерини, която продължава своята обиколката в Западните Балкани с посещения в Белград и Тирана.

Очакванията са да бъде оповестена общата позиция на държавите членки на ЕС за ситуацията в Македония.

По-рано Русия обвини Албания, НАТО и Европейския съюз в опит да наложат проалбанско правителство в раздираната от политическа криза Македония.  

Социалдемократите на Зоран Заев обявиха преди дни, че са готови да сформират кабинет с парламентарната подкрепа на албанските партии, които от своя страна поставят редица условия за по-широка употреба на албанския език в страната, наравно с македонския.

Българското министерство на външните работи съобщи, че следи с внимание и загриженост продължаващата политическа криза в съседна Македония.

"След успешно произведените парламентарни избори в края на миналата година, очакванията бяха за създаване на стабилно правителство, което да има ясен мандат за провеждане на необходимите реформи, съгласно договореностите между всички политически лидери от Пържино. За съжаление до този момент това не се случи“, се казва  в писмен отговор на въпрос на БНР от пресцентъра на външното ведомство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа