Европарламентът не изключва някои кандидат-комисари да бъдат отхвърлени

Йежи Бузек

Евродепутатът Йежи Бузек, бивш председател на Европейския парламент, а сега координатор за предстоящите изпити на номинираните за еврокомисари, не изключва възможността ЕП да отхвърли някои от кандидатите за членове на Европейската комисия, предаде БТА.

Подобно нещо се случи през 2009 г., а и пет години по-рано, това са обичайни неща, затова държим кандидатите да бъдат много добре подготвени за изпитите, заяви Бузек в интервю за сайта "Вюс", представящ работата на институциите на ЕС.

Бузек поясни, че номинираните за постове, свързани с профила на няколко парламентарни комисии, вероятно ще бъдат изпитвани по-дълго от обичайното време от три астрономически часа.

Може да се наложи организирането на повторни изпити, заяви Бузек в отговор на въпроса какво би се случило, ако някой кандидат не получи добра оценка. Той не отхвърли възможността някоя страна в ЕС да се наложи да изпрати в Брюксел нов кандидат, в случай на отхвърляне на първата номинация от евродепутатите.

Бузек изрази надеждата, дори при подобно развитие, изпитите да приключат в срок и ЕП да гласува новата комисия до 1 ноември. Той призова изпитите да не поемат в идеологическа посока, а да се придържат изцяло към съдържанието на предложените отговорности на кандидатите.

Миналата седмица ЕП съобщи, че изпитите ще се състоят между 29 септември и 7 октомври. Точният график предстои да бъде изяснен тази седмица. Парламентарните комисии ще изготвят оценките си при закрити врата и ще ги предоставят на председателя на ЕП. Ако всичко бъде наред, предвижда се евродепутатите да гласуват комисията на председателя Жан-Клод Юнкер на 22 октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа