Европарламентът очаква от Сърбия, Косово и Черна гора добросъседски отношения

Европарламентът очаква от Сърбия, Косово и Черна гора добросъседски отношения

Черна гора, Сърбия и Косово могат да постигнат по-голям напредък по пътя си към присъединяване към ЕС, ако се насочат към добросъседските си отношения и към реформите, заявиха евродепутатите в три отделни резолюции, приети от Европейския парламент на сесията в Страсбург. Реформите в тези страни трябва да бъдат насочени към борбата с корупцията и организираната престъпност, налагането на върховенство на закона, независимостта на съдебната система и медиите, и защитата на основните свободи, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

Депутатите подчертаха, че преговорите със Сърбия за влизане в ЕС трябва да започнат преди юни, ако правителството в Белград запази темпото на реформите в областта на борбата с корупцията, свободата на медиите и защитата на малцинствата. Евродепутатите добавиха и че е необходимо парламентите на Сърбия и на Косово да усилят диалога между Белград и Прищина.

"Определянето на дата за започване на преговори за присъединяване ще мотивира реформистките нагласи в Сърбия и ще спомогне за икономическото възстановяване на страната", заяви Йелко Кацин (АЛДЕ, Словения). "Напредъкът в разговорите между Сърбия и Косово ще има дългосрочен ефект върху процеса на приобщаване на Западните Балкани в ЕС", добави той.

Косово трябва да постигне бързи реформи в налагането на върховенство на закона, борбата с корупцията и организираната престъпност, защитата на малцинствата, административния капацитет и търговията, за да може да бъде подготвено споразумение за стабилизиране и асоцииране с ЕС, от което ще зависи и членството на страната в Общността, заявиха евродепутатите.

"Не одобрявам това, че Испания, Гърция, Румъния, Словакия и Кипър не подкрепят усилията на Косово. Тези страни все още не са признали независимостта на Косово. Те трябва да го направят сега, за да позволим на Косово да участва в Европол и Интерпол, и в международни спортни събития", заяви докладчикът Улрик Луначек (Зелени/ЕСА, Австрия).

Черна гора има значителен напредък и ключова роля за регионалната стабилност. Въпреки това е необходима още работа по отношение на борбата с организираната престъпност, корупцията по високите етажи на властта, свободата на медиите и правата на жените и равенството между половете, се посочва в приетата от ЕП резолюция.

"Гладкото протичане на преговорите до този момент е ясен сигнал към останалите държави от Западните Балкани, че процесът на разширяване не спира с присъединяването на Хърватия", заяви докладчикът за Черна гора Чарлс Танък (Европейски консерватори и реформисти, Великобритания). Той отбеляза необходимостта от по-голяма независимост и отчетност на съдебната власт и от свобода на медиите в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?