Макар и в омекотен вариант

Европарламентът одобри оспорвани разпоредби срещу тютюнопушенето

Европарламентът одобри оспорвани разпоредби срещу тютюнопушенето

750-местният Европейския парламент одобри на първо четене във вторник оспорвани промени в европейското законодателство против тютюнопушенето, целящи да направят цигарите по-малко привлекателни за подрастващите, но отхвърлиха опита за ограничаване на електронните цигари, съобщи Франс прес, цитирана от Портал Европа.

ЕП отказа да приеме предложението в директивата електронните цигари да бъдат класифицирани като медицински продукти, което би ограничило продажбата им само в аптеките.

Електронните цигари, които добиват все по-голяма популярност, ще могат да се продават по магазините, но продажбата им на малолетни е забранена. Няма да бъде разрешено и рекламирането им.

В директивата е записано още, че тютюневите компании ще са задължени да поставят предупредителни надписи и илюстрации за вредата от тютюнопушенето на всички страни от опаковката и заемащи 65% от повърхността ѝ (предложението в проекта на директивата бе да заема три четвърти или 75% от площта на опаковката). Марката на цигарите трябва да бъде изписана в долния край на кутията/пакета.

Забранява се производството на овкусени с различни съставки и аромати цигари. Не бе прието да не се продават тънки цигари, каквото бе предложението в проекта, а забраната за продажба на ментолови цигари се отлага с осем години след влизането в сила на закона.

Приетите разпоредби стават част от вътрешното законодателство, когато бъдат одобрени от националните парламенти.

Смекчаването на приетите текстове в сравнение с предложените показва колко ожесточена е била борбата на привържениците на крайно рестриктивните мерки срещу пушенето и техните противници. Целта на забраните е известна - ограничаване на пушенето особено сред младите хора. Мерките за постигането ѝ обаче не се споделят от ред представители на европейския законодател.

В петък миналата седмица Ройтерс припомни, че евродепутатът и съпредседател на групата на Зелените Ребека Хармс обвини тютюневия гигант Philip Morris, че е похарчил около 1.5 милиона евро за обеди и вечери в рамките на разрешената си лобистка кампания. От компанията отхвърлиха твърдението и заявиха в прессъобщение, че всъщност за 2012 г. са дали между 1 и 1.25 милиона евро за защитаване на интересите на фирмата пред европейските институции. Неотдавна Би Би Си обаче цитира изследване, според което тютюневата индустрия официално дава в Брюксел за лобиране около 5 млн. евро годишно.

В България неотдавна учредената Българска асоциация на търговците на тютюневи изделия (БАТТИ) излезе миналата седмица с призив до българските евродепутати да се противопоставят на законовите промени, заложени в проекта за директива, и така да защитят бизнеса "от бюрократичните нападки на Европа срещу тютюневия сектор".

Становището на търговците бе, че "по този начин европейските чиновници искат стандартизация на вкуса на цигарите и външния вид на кутиите им, като така ще ограничат правото на информация и избора на потребителите и ще създадат ненужни пречки пред търговията, без да имат какъвто и да е ефект върху нивата на тютюнопушенето".

"В условията на повсеместна икономическа криза тези ограничения на практика отварят вратата за незаконната търговия и нанасят сериозни удари върху приходите от регламентираните продажби и върху заетостта в законно действащите търговски обекти", се казваше в декларацията на БАТТИ.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа