Европарламентът одобри трите нови органа за европейски финансов надзор

Европейският парламент прие законодателен пакет за финансовия надзор в Европейския съюз, който поставя основите на изцяло нова структура на финансова регулация, предаде БНР в сряда.

Банковата сфера, финансовите операции, застрахователната и пенсионно-осигурителната дейност ще бъдат поставени под специален контрол от три нови институции, които ще бъдат базирани в Лондон, Франкфурт и Париж. Те ще работят на наднационално равнище, без да изземат функции на държавните надзорни органи. Целта им ще е да предотвратят рискови операции и политики, които могат да доведат до нови финансови сътресения. Специален орган - Борд за оценка на риска - ще анализира глобалните финансови и икономически данни с превантивна цел.

След гласуването председателят на Европейския парламент Йежи Бузек заяви, че вече никой няма да може да играе хазартно за сметка на гражданите, "защото Европа си има куче пазач, което ще може не само да лае, но и да хапе".

Приетият финансов пакет беше предложен през 2009 година. В началото на септември тази година беше постигнато споразумение между Съвета на Европа и Европейския парламент, което даде възможност за днешното гласуване на евродепутатите..

Споделяне

Още от Европа