Европарламентът одобри заем от 1.8 млрд. евро за Украйна

Европарламентът одобри заем от 1.8 млрд. евро за Украйна

Планът за отпускането на 1,8 милиарда евро в средносрочни заеми, с които да се подпомогне балансът на изпадналата в рецесия Украйна, беше одобрен от евродепутатите в сряда. ЕС ще вземе външни заеми и ще предостави средствата  на Украйна, като запази лихвения процент. Изплащането ще бъде обвързано с ангажимента на Украйна за изпълнението на структурни реформи, с които да се решат проблемите, допринесли за сегашната криза.

"Резултатът от днешното гласуване е силно политическо послание не само към Киев, показващо на Украйна, че ЕС стои твърдо зад нея, но и към онези страни, които се стремят да ни видят разединени в опитите ни да подпомогнем Украйна“, заяви докладчикът Габриелюс Ландсбергис (ЕНП, Литва).

Депутатите подкрепиха предложението на Комисията без промени с 492 гласа "за“, 107 "против“ и 13 "въздържали се".

От Европарламента посочват, че острата икономическа криза в Украйна се корени в дългогодишни структурни проблеми като корупцията. Тя допълнително се усложнява от въоръжения конфликт в източната част на страната, търговските ограничения, наложени от Русия и ескалацията на спора за доставките на руски природен газ. Украйна е загубила достъпа си до международните дългови пазари и вече не може да заема средства.

Европейската комисия ще набере средствата чрез международния фондов пазар и ще ги предостави на Украйна без допълнителни лихви освен дължимите от ЕС към външните кредитори.

Украйна ще трябва да върне парите в срок от 15 години от получаването на заема.

Условията по заема предстои да бъдат окончателно договорени между ЕС и Украйна в меморандум за разбирателство, с който Киев се задължава да изпълнява програма за реформи, целяща преодоляване на натрупаните фундаментални слабости, спомогнали за оформянето на текущия дефицит.

Проектодокументът включва реформи в управлението на публичните финанси, антикорупционни мерки, промени в данъчната администрация, реформи в енергийния и финансов сектор, както и мерки за подобряване на бизнес средата.

След като ЕС и Украйна подпишат споразумението, парите ще бъдат преведени директно в бюджета на Украйна. Две трети от договорената сума може да бъдат отпуснати до края на 2015 г., а окончателният транш - през първото тримесечие на 2016 година.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?