Европарламентът опроверга Гешев

Снимка: Pixabay

Европейският парламент заяви официално, че негова подкомисия, а не българският главен прокурор Иван Гешев, е инициатор на закритата среща миналия петък за върховенството на закона в България. Това стана чрез официално изявление, публикувано на сайта на институцията от Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права (DRFMG).

След срещата, на която присъства и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, стана ясно, че страната ни е силно критикувана заради действията на прокуратурата, начинът, по който се провежда съдебната реформа и пр.

Часове по-късно прокуратурата излезе със съобщение, в което се твърдеше, че инициатор на дебата е бил Иван Гешев.

"Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск", написаха от държавното обвинение.

Според съобщението на Европейския парламент обаче това не е вярно.

"Заседанието беше организирано по собствена инициатива на DRFMG (Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, бел. ред.) и беше фокусирано върху последните събития в България във връзка с демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, по-специално свободата на медиите, независимостта на съдебната система и разделението на властите", се казва в съобщението.

Що се отнася до разпространената след заседанието информация, ЕП поясни следното: "…отбелязваме изявлението на българската прокуратура и на други участници. Всички изявления отразяват изключително и само техните наблюдения. Тези изявления съдържат твърдения, които не се споделят от DRFMG".

Веднага след злополучното заседание евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев излезе със съобщение, според което негови колеги в ЕП са били възмутени от "използването на бесилки, ковчези и чували за трупове от протестите в България".

Оказа се, че и това не е съвсем вярно. Базираният в Брюксел журналист от Euractive Георги Готев потвърди, че на заседанието е станало дума за бесилки и ковчези, но позицията е била изказана от представител на България, а не от евродепутат.

Преди ден заместник-председател на Европейския парламент обвини българското правителство в разпространяване на фалшиви новини именно по повод въпросното заседание, проведено при закрити врата.

Германката Катарина Барли, член на Комисията по правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и участник в обсъждането за България, заяви по време на онлайн дебат: "Тревожна беше реакцията на правителството (на България, бел.ред.), което публикува напълно невярна информация за съдържанието (на обсъждането, бел.ред.). Същинска фалшива новина."

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?