Европарламентът отхвърли АСТА с голямо мнозинство

Снимка: БГНЕС

Международното търговско споразумение за борба с фалшифицирането АСТА бе отхвърлено в сряда от Европейския парламент с голямо мнозинство. С 478 гласа против документа, 39 подкрепили го и 165 "въздържали се" евродепутатите не ратифицираха документа, срещу който бяха организирани протести на хиляди хора в различни страни на Европа, включително в България.

 

Евродепутатите бяха атакувани с улични призиви, бомбардировки от писма да електронните им пощи и обаждания в офиси да не ратифицират АСТА. В Европарламента бе внесена и петиция, подписана от 2.8 милиона граждани от цял свят, призоваващи за отказ от споразумението.

 

Докладчикът на препоръката за отхвърляне на АСТА - британецът Дейвид Мартин, изрази удовлетвореността си от решението на парламента. Той повтори мнението си, че споразумението е твърде неясно формулирано и създава възможности за неправилно тълкуване, което да застраши свободата на гражданите. В същото време той отбеляза, че има нужда от намиране на алтернативни начини за защита на интелектуалната собственост, като един от "градивните елементи на икономиката на ЕС“.

 

Депутати защитници на АСТА предложиха окончателното гласуване да бъде отложено до произнасянето на Съда на ЕС по съвместимостта на ACTA с договорите на ЕС, но това не бе прието от останалите им колеги.

 

Споразумението, договорено от ЕС, САЩ, Австралия, Канада, Япония, Мексико, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и Швейцария, трябваше да засили спазването на правата върху интелектуалната собственост и борбата с онлайн пиратството и вноса на фалшифицирани стоки. Гласуването от сряда означава, че нито ЕС като цяло, нито отделни държави членки ще могат да се присъединят към ACTA.

 

"Отхвърлянето на АКТА е победа на хората, които излязоха на улиците и застанаха с лицата си в социалните мрежи. Те запазиха достъпността и свободата на интернет. Това е победа на гражданите", коментира евродепутатът от групата на европейските социалисти Ивайло Калфин.

 

Според него отхвърлянето на споразумението от Европейския парламент слага точка на надеждите, че АСТА ще стане част от европейското законодателство и сега всяка страна трябва да реши сама, без да се крие зад европейските институции да го прилага или не.

 

Двадесет европейски държави, включително България, бяха подписали споразумението, но София замрази ратификацията в Народното събрание в очакване на вота на Европейския парламент.

 

Междувременно от дружеството за колективно управление на сродни права ПРОФОН излязоха с позиция против решението на ЕП. В нея изпълнителите и продуцентите посочват, че "творческите и иновативните индустрии в Европа считат, че днешното гласуване на Европейския парламент ще ощети интелектуалната собственост, процеса на създаване на работни места и икономическото развитие на Европа". От организацията твърдят, че "решението относно ACTA е една пропусната възможност за Европейския съюз да защити своите индустрии, базирани на творчество и иновации на международния пазар".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа