Европарламентът отложи приемането на пакета "Мобилност" за превозвачите

Европарламентът отложи приемането на пакета "Мобилност" за превозвачите

Европейският парламент отложи приемането на първия пакет "Мобилност" за превозвачите, който доби публичност като "закона Макрон".

След трудно гласуване в пленарната зала в Страсбург трите доклада по пакета бяха върнати в транспортната комисия на Европейския парламент за преработване. Така процедурата по приемането на директивата започва отново.

С това решение приемането на спорните правила за командироването на шофьорите се отлага за неопределено време, а българските превозвачи продължават да работят по старите правила, коментираха евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Новаков.

Отлагането на решението за пакета "Мобилност" показва сериозните различия между страните членки по този въпрос, коментира министърът на транспорта Ивайло Московски пред журналисти след изслушването в ресорната парламентарна комисия. Според него не може да се каже дали това е добро или лошо решение за българските превозвачи.

Разделението по пакета "Мобилност" между страните в ЕС е по оста Запад – Изток. Промените бяха предприети по инициатива на Франция с аргумента защита правата на работниците. Според източните страни целта на промените е да се удари бизнесът на източните компании, които в последните години изместиха западните.

Българските превозвачи протестираха на няколко пъти у нас с искане да отпаднат спорните текстове. Те са свързани с почивката на шофьорите в мотел на пътя, връщането на автомобила на всеки три седмици в страната, в която е регистриран. Български превозвачи заплашиха с блокиране на Брюксел с камиони, ако пакетът "Моблиност" бъде одобрен.

Проблем има и с втория пакет "Мобилност", който либерализира пазара на вътрешните превози. Според председателя на Националното сдружение на автобусните превозвачи Ивайло Константинов, който има акции в "Юнион Ивкони", има реална опасност малките населени места да останат без транспорт. В 70 български общини вече няма транспортни фирми, каза Константинов пред БНР.

"Вторият пакет "Мобилност" либерализира изцяло вътрешните пазари в страните от ЕС. На практика всяка фирма от Европа би могла да дойде където и когато поиска и да стартира обслужване, включително и вътрешни превози в страните членки. В момента, в който се случи тази либерализация, на държавата ще струва много скъпо, защото никой няма да иска да обслужва нерентабилните линии, защото т.нар. рентабилни линии вече ще бъдат в свръхконкуренция, която на практика би довела до съвсем различни ефекти", коментира Константинов.

Вторият проблем са т.нар. 12 правоимащи групи граждани, които ползват намаление. Това са деца, ученици, пенсионери, полицаи, военноинвалиди и т.н. "Всичко това няма как да се случи в един либерализиран пазар. Ако българските превозвачи работят по българското законодателство, което регламентира тези намаления, то международните превозвачи не са длъжни да се съобразят", посочи Константинов.

Според него по вторият пакет "Мобилност" България ще има повече съюзници. "С изключение на Германия и Франция почти всички държави са силно регулирани – не ми е ясно как тези държави биха приели подобен маниер", каза Константинов.

"Попитах министър Московски какво се случва, след като тези държави днес не спазват правото, в случая регламент 1370. Отговорът беше – правото не е за всички", каза Константинов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес