Европарламентът отложи въпроса за акцизите върху алкохола

Европейският парламент (ЕП) върна в сряда за преразглеждане в Комисията по икономическите и парични въпроси доклада за минималните ставки за алкохолните напитки, съобщи пресслужбата на ЕП, цитирана от Портал Европа.

По повечето от измененията разликата от гласували "за" и "против" беше много малка, а с вота си по окончателната резолюция депутатите отхвърлиха изменения текст със 198 гласа "за", 355 "против" и 39 "въздържали се".

Правилникът на ЕП гласи, че при това положение докладът автоматично се връща в отговорната за това законодателство Комисия по икономическите и парични въпроси.

Докладчикът Астрид Люлинг (EНП-EД, Люксембург) предложи премахване на минималните акцизни ставки за алкохолните напитки. Вместо тях тя предложи държавите-членки да приемат кодекс на поведение с цел постигане на средни за ЕС ставки.

Групата на Партията на европейските социалисти предложи изменения към текста, приет в парламентарната комисия, които подкрепят минималните ставки, но в сравнение с предложеното от ЕК те искат по-малко увеличение, което взима предвид разширяването на ЕС. Специално за България социалистите предложиха така нареченото изменение 20, което гласи: "Република България може да прилага нулева акцизна ставка за напитки от етилов алкохол, произведени от малки дестилационни инсталации на производители на плодове, при условие, че не се осъществява продажба."

Тъй като става въпрос за данъчна политика, ролята на ЕП е само консултативна и за всяко решение дали да се увеличат, намалят или премахнат минималните ставки е необходимо единодушно споразумение между държавите-членки в Съвета. При тази процедура, когато депутатите гласуват срещу дадено предложение, а ЕК не го оттегли веднага, докладът се връща автоматично в съответната парламентарна комисия за преразглеждане.

Така на практика въпросът с акциза върху домашната ракия остава нерешен и в сила остава да действа въведеният със Закона за акцизите и акцизните складове акциз върху произвежданата в селските казани остава.

Споделяне

Още от Бизнес