Европарламентът отстъпи за акциза върху домашната ракия

Европарламентът отстъпи за акциза върху домашната ракия

Икономическата и валутна комисия към Европейския парламент прие в сряда поправка, която аргументира премахването на минималните акцизи върху производството на домашен алкохол. Поправката е внесена от евродепутата от ОДС Мартин Димитров в доклад, изготвен от колежката му европейската десница Астрид Люлинг от Люксембург.

Поправката на Мартин Димитров гласи, че "настоящите нива на акцизите върху производството на домашен алкохол създават предпоставка за корупция и сива икономика в България и Румъния". Тя бе приета трудно с 19 гласа в подкрепа и 15 против. Според коментар на Димитров след края на заседанието поправката е била приета с гласуването на десницата и част от либералите, а социалистите са били против. Българските депутати от левицата не са присъствали.

Самият доклад констатира, че минималните нива на акцизите върху алкохола и горивата са неефективни и се препоръчва те да бъдат премахнати.

Това ще даде възможност на кабинета на Станишев да премахне или да обяви за нулеви акцизите върху производството на домашна ракия. И без това от финансовото министерство обявиха, че събирането на акциза е практически невъзможно, а самото му въвеждане от 1 януари тази година предизвика масово недоволство сред хората, които традиционно произвеждат домашен алкохол за лични нужди.

Акцизът върху домашната ракия е 2.20 лв. за литър, ако произведеното количество е до 30 л. Ако го превишава, е двоен - 4.40 лв. на литър.

Споровете за облагането на спиртните напитки в ЕС са от 1992 г., когато тогавашните 12 страни членки единодушно са приели налагането на минимални нива на акцизите върху бирата, спиртните и други алкохолни напитки, освен виното. Целта е била намаляване на пазарните разлики, причинени от различните нива на акцизите.

Предложението на Европейската комисия бе тези минимални равнища ( които са приети като абсолютни стойности, а не като процент), да бъдат увеличени, за да компенсират инфлацията от 1992 г. досега.

Вместо това икономическата комисия на ЕП прие в сряда доклада с поправката на Димитров с точно обратното предложение – за премахване на минималните акцизни ставки.

Депутатите от комисията предлагат и приемането на кодекс на поведение, който да насърчи страните-членки с по-големи от средните нива на акцизите да ги замразят и да преминат към постепенното им снижаване до средното ниво. Страните, които налагат по-малки акцизи, от своя страна трябва да обмислят повишаването им. И в двата случая страните-членки ще могат да вземат предвид общото си икономическо състояние, което ще позволи на държавите, опитващи се да покрият критериите от Маастрихт за влизане в еврозоната, да не увеличават инфлацията си чрез рязкото покачване на акцизите върху алкохола.

Одобреният от комисията доклад ще мине съвещателно през пленарната зала на Европарламента през май, след което трябва да бъде приет единодушно от Европейския съвет на министрите, тъй като се отнася до данъчна политика. 

Споделяне

Още от Бизнес