Европарламентът подкрепи началото на преговори с Турция

Европейският парламент в сряда призова лидерите на Евросъюза да започнат преговори за присъединяване с Турция "без ненужно отлагане" на срещата на върха тази седмица.

Необвързващата резолюция бе подкрепена от 407 евродепутати, а 262 -ма бяха против. Документът не предвижда алтернатива на членството, както поисканото от френската и германската десница "привилигировано партньорство".

Холандският министър - председател Ян Петер Балкененде, който ще е домакин на срещата на върха, заяви, че иска единодушно решение от лидерите на 25-те страни членки.

Анкара обяви, че не е готова да се присъедини към ЕС "на всяка цена".

Признаване на арменския геноцид и изтегляне от Северен Кипър

Евродепутатите посочиха серия от изисквания, които Анкара трябва да изпълни, като изискаха "нулева толерантност" по въпроса за изтезанията. Евродепутатите приеха поправка, с която призоваха Европейската комисия и Европейския съвет да изискат от турските власти официалното признаване на историческата реалност на арменския геноцед от 1915 година и отварянето в кратки срокове на границата между Турция и Армения.

Въпросът с признаването на арменския геноцид не е поставен като предварително условие за започване на преговори, уточнява АФП и телевизия Си Ен Ен-Тюрк.

Депутатите от Европейския парламент призоваха също за изтеглянето на турските войски от Северен Кипър и отбелязват, че преговорите се водят с 25-те членки на съюза, което предполага признаването на Република Кипър (международно признатата гръцка част на острова) от Турция.

По искане на консервативните депутати, които събраха необходимия брой подписи, гласуването на доклада за напредъка на Турция бе тайно. Срещу това решение остро възразиха мнозина депутати, които в знак на протест издигнаха надписи Евет (да) и Хайър (не), преди да натиснат бутона за гласуване.

Гласуването с "не" бе открито защитено от френската и германската десница, както и от крайната десница.

Четири "червени линии"

По-рано в сряда, преди да отпътува за Брюксел, турският външен министър Абдулах Гюл заяви пред в. Милиет, че има четири "червени линии", които страната му няма да премине:
- окончателна цел на преговорите да е пълноправното членство на Турция в ЕС;
- Турция да не бъде заставяна да признае дипломатически Република Кипър;
- Решението за началото на преговорите да не е поставено в зависимост от последващи решения на европейските лидери;
- Да няма специални условия, наложени постоянно към страната.

Според холандския премиер, чиято страна председателства ЕС, лидерите на съюза ще гласуват за започване на преговорите.

Одобреният от Евросъюза доклад за Турция настоява за стриктен мониторинг за спазването на човешките права, свободата на религията и правата на жените. В документа също така се посочва, че преговорите могат да бъдат преустановени във всеки момент, когато Анкара допусне пропуски в тези области.

Ердоган: Ще замразим кандидатурата при неприемливи условия

Турция ще замрази кандидатурата си за ЕС, ако на срещата на върха европейските лидери поставят "неприемливи условия" за присъединяването ѝ, заяви в сряда турският премиер Реджеп Тайип Ердоган преди отпътуването си за Брюксел, предаде АФП.

"Не смятаме, че ще ни бъдат поставени неприемливи условия. Но ако това стане, ако ни бъдат наложени условия, които не можем да приемем, ще замразим кандидатурата си", заяви премиерът пред журналисти.

"Това няма да е краят на света. Ще продължим да следваме пътя си, защото Турция е в състояние да понесе това бреме", каза още Ердоган.

Преди вота в Страсбург председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу заяви пред депутатите, че е време Европейският съвет да оправдае ангажимента си към Турция. Той настоя да бъде дадена конкретна дата за начало на преговорите.

"Ние приемаме, че преговорите за членство са процес с отворен край, който не може да бъде предварително гарантиран", каза Барозу.

Преди това той заяви пред френска телевизия: "Това все още не означава, че Турция ще стане член на ЕС. Това, разбира се, ще отнеме време, но смятам, че сега сме в състояние да започнем преговорите с Турция, която положи големи усилия".

Антитурски и протурски демонстрации бяха организирани в Страсбург, след като евродепутатите гласуваха доклада, препоръчващ ЕС да започне преговори с Турция, предаде Анадолската агенция.

Антитурските демонстрации бяха организирани от крайно дясната френска партия Национален фронт.

Френското гражданско движение Справедливост и свобода проведе протестно шествие в подкрепа на Турция и против демонстрациите на партия Национален фронт. Шествието на движението бе подкрепено и от турски изселници, живеещи в Страсбург.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: