Европарламентът подкрепи протестите в България

Нашите пари са като кръв за тези вампири, обяви евродепутат

Председателя на ЛИБЕ - испанския социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар  Сн. ЕПА/БГНЕС

Комисията по граждански свободи в Европейския парламент (LIBE) гласува резолюция, с която подкрепи антиправителствените протести в България. ЕП е солидарен със законните искания на хората, посочва се в нея.

Депутатите изразяват дълбоко съжаление, че "развитието в България доведе до значително влошаване на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата с корупцията и свободата на медиите, и изразява своята солидарност с хората в България в техните законни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация", пише в текста.

Това трябва да спре

Едновременно с това евродепутатите са притеснени от липсата на присъди за корупция по високите етажи на властта у нас и твърдят, правителството трябва да осигури стриктен контрол при усвояването на еврофондове, защото има съмнение, че парите отиват при "близки до управляващата партия".

Автор на резолюцията е председателят на комисията Хуан Фернандо Лопес Агилар. Пълният текст може да се види тук.

"Върховенството на закона е пряко свързано със защитата на интересите на ЕС и борбата с корупцията. В страни-членки със структурни липси при прилагането на върховенството на закона най-често има корупционни практики при усвояването на еврофондове. Това трябва да спре", заяви той.

Резолюцията бе приета от комисията с 35 гласа "за", 30 "против" и 1 "въздържал се". Най-голяма подкрепа има от групата на социалистите и демократите. ЕНП, част от която са и ГЕРБ, са гласували против. Срещу резолюцията са гласували и българските евродепутати Ангел Джамбазки и Емил Радев. Документът е подкрепен от Елена Йончева.

Това е втори удар за българското правителство в рамките на два дни след излизането на критичния доклад за върховенството на закона у нас. Централна тема в него недосегаемостта на главния прокурор и невъзможността действията му да бъдат контролирани. Темата бе засегната отново по време на заседанието на комисията в четвъртък. Еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс заяви, че в България има нужда от "отговорност на главния прокурор". Въпросите за България бяха зададени от от Елена Йончева.

В заседанието дистанционно се включи и представителят на ГЕРБ Емил Радев. Той обаче не коментира резолюцията, а говори за доклада на комисията. Радев призова за общ механизъм за оценка на всички държави, който да гарантира, че няма да има дискриминация. Той цитира и изследване, според което 71% от европейските граждани смятат, че корупцията е серизоен проблем 

Те са като вампири

Освен резолюцията комисията дебатира и за доклада, оповестен ден по-рано. Той стана повод за поредното напомняне усвояването на еврофондове да бъде обвързано с върховенството на закона във всяка отделна страна. Много от евродепутатите заявиха, че има нужда от точно такъв механизъм, но той трябва да е ефективен и да не остане само на хартия.

Критично изказване за ситуацията в България направи ирландската Клеър Дейли. Тя спомена част от корупционните скандали при усвояването на европари у нас. Дейли посочи, че 100 млн. евто били прахосани за строителство на къщи за гости, милиони евро за ферми които не съществуват. Тя заяви, че в същото време земеделският министър Десислава Танева съветвала да се мълчи, защото иначе европарите ще спрат.

"Нашите пари са като кръв за тези вампири", заяви Дейли.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа