Европарламентът подмина въпроса за конфликт на интереси при финансирането на фирма на Моника Йосифова

От Европейския парламент (ЕП) заявиха официално, че са финансирали фирма на Моника Йосифова, съпругата на лидера на европейските и българските социалисти, но избегнаха да коментират дали това не конфликт на интереси. Това съобщи сайтът "Биволъ", който е получил отговор от говорител на Главна дирекция "Комуникации" в ЕП по повод на запитването си за финансирането на едноличната фирма на Моника Йосифова – Станишева – “Актив груп”.

Както "Биволъ" писа миналата седмица, фирмата е получила 70 000 евро за проекта “Как разбираме ЕП”.


Официалният отговор на Европарламента гласи, че проектът на Моника Йосифова покрива всички критерии на селекцията и е оценен от "независим комитет, съставен от 6 члена на различни служби на Европейския парламент".


Той бил класиран като един от най-добрите в своята категория. Не става ясно как се постига независимост на оценката, след като всички членове на журито работят в Европейския парламент.


Разходите за проекта са основно за заплати на IT-специалисти, които получават между 500 и 1000 евро, пише още в отговора. Моника Йосифова не получава заплата по този проект, уточняват още от Главна дирекция "Комуникации".


Без да отговарят пряко на зададения въпрос дали виждат конфликт на интереси, от Главна дирекция "Комуникации" твърдят, че "нямаше абсолютно никакви правни основания искането за субсидия да бъде отхвърлено".


"Биволъ" отново изпрати въпрос дали ЕП не вижда (поне морален) конфликт на интереси във факта, че собственичката на частната фирма "Актив Груп" е едновременно съпруга на шефа на ПЕС и очевидно ще се облагодетелства от проекта, дори да не получава заплата.
Едновременно с това е поискана и документацията на проекта, с конкретните данни за заплатите и количествената оценка на работата на IT специалистите, които до момента са създали един не особено сложен сайт и страница във Facebook, харесана от 1548 души.

Като техническо изпълнение проектът на Йосифова е много подобен на проекта, за който бившата пиарка на Агенцията по храните Кристина Спасова получи от Министерство на земеделието 50 000 лв. Този скандал, придобил известност под името "Малката пиарка", беше широко отразен в медиите.


Срещу съфинансиране с близо 70 000 евро, или около 135 000 лв. съпругата на Сергей Станишев трябва да проведе конкурс за детска рисунка в шест български града, да организира конференция на тема “Европейските ценности, Европейският парламент и ние” и да организира събитие-симулация на работата на Европейския парламент преди евроизборите. За проекта е изработена уебстраница с домейн http://www.razberiep.eu , Facebook страница и информационни материали.

Сайтът Кафене.нет коментира от своя страна, че подобни корупционни проекти създават огромно недоверие в работата не само на Европейския парламент, но и на ЕС като цяло. Именно върху това съмнение процъфтяват антиевропейски партии като тази на Найджъл Фарадж. Съвсем правилно европейците се питат дали парите им трябва да отиват за издръжката на огромната бюрокрация в Брюксел, която не е избирана от никого, но получава заплати и облаги, които са невиждани в нито една страна от ЕС. В същото време, тази неизбрана от никого бюрокрация е склонна към корупция и конфликт на интереси, както в случая, посочен от "Биволъ".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?