Европарламентът поиска отваряне на нови глави в преговорите с Турция

За поддържането на конструктивни отношения между ЕС и Турция е необходимо обновяване на взаимните ангажименти в контекста на преговорния процес, заявиха в четвъртък членовете на Европейския парламент.

В резолюция относно доклада за напредъка на Турция за 2012 г. те призовават за отваряне на преговорните глави за съдебната власт, основните права и вътрешните работи. В документа депутатите приветстваха последните преговори, които могат да помогнат за уреждане на кюрдския въпрос, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

"Имаме нужда от ангажираност както от страна на ЕС, така и на Турция", заяви докладчикът Риа Омен-Ройтен (ЕНП, Нидерландия). "Турция трябва да увеличи усилията си за гарантиране на свободата на изразяване, свободата на медиите и всички основни свободи в съответствие с ценностите на ЕС, ЕС трябва да направи всичко по силите си в подкрепа на Турция в процеса на реформи. За откриването на нови преговорни глави е важно да бъдат направени нови усилия", добави тя.

Реформата на съдебната система на Турция е ключова за укрепването на демократичната система и модернизацията на страната, подчертаха депутатите. Те приветстваха приемането на третия и четвъртия пакети за съдебни реформи и настояха за конкретизиране и стесняване на определението за терористичен акт, за съкращаване на прекалено дългите срокове за задържане под стража и за реално ограничаване на ролята на специалните съдилища.

За да се ускори процесът на реформи, членовете на ЕП призоваха Съвета да започне преговори по глава 23 (съдебна система и основни права) и глава 24 (правосъдие, свобода и сигурност).

Парламентът приветства усилията на Турция за борба с "убийства на честта", домашното насилие, принудителните бракове и браковете с непълнолетни момичета, като същевременно изразиха притеснението си, че насилието срещу жени продължава да бъде проблем. Депутатите призовават за активно насърчаване на правата на жените, тяхното образование и участие на пазара на труда и в политиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?