Европарламентът прие декларация в защита на медиците ни в Либия

Европейският парламент прие на 15 декември Политическа декларация в защита на българските медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия, предаде БТА, цитирайки пресслужбата на ЕП.

Документът е внесен от Джефри ван Орден, докладчик за България от Групата на Европейската народна партия /християндемократи/ и Европейските демократи и още трима евродепутати - Елмар Брок, Александра Доболи и Александър Ламбсдорф.

Декларацията е отворена за подписване от страните членки на Европейския съюз до 15 март 2005 г. В нея Европейският парламент изразява най-дълбокото си съчувствие към тези, които страдат от ХИВ и СПИН и призовава Съвета на ЕС, Европейската комисия и правителствата на страните членки да се намесят в защита на намиращите се в затвора медици, за да бъдат те бързо освободени. Европейският парламент отправя молба към Либия бързо да се отзове на безпокойството на международната общност и да преразгледа случая с медиците с оглед скорошното им освобождаване, се посочва в декларацията.

Декларацията ще бъде изпратена на Европейската комисия, на Европейския съвет, на правителствата на страните членки и на Либия.

Това е поредният опит да въздействие върху Либия, която осъди на първа инстанция българските медицински сестри, след призивите на лидерите на Евросъюза.

В четвъртък, пред в. Ел Мундо, синът на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам отново заяви, че петте български медицински сестри и палестинският лекар, които са осъдени на смърт в Либия, няма да бъдат разстреляни. Сейф ал Ислам се обяви за реформа в правосъдието на Либия. Той отново лансира варианта за екстрадация на българските медици срещу екстрадацията на либиеца, излежаващ доживотна присъда в Шотландия заради Локърби. Още стои на дневен ред и исканото парично обезщенетие от по 10 млн. долара за всяко от 400-те даразени либийски деца.

Споделяне

Още от България