Европарламентът прие създаването на Европейската прокуратура

Европарламентът прие създаването на Европейската прокуратура

Европейският парламент прие в четвъртък предложението за създаване на единна Европейска прокуратура, която ще разследва престъпления с пари от бюджета на ЕС и трансгранични ДДС-измами. Очаква се новата институция да започне работа след 2020 година.

Новата прокуратура на ЕС ще може да повдига и поддържа обвинения, за разлика от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), която може да разследва, но бе длъжна да предава информацията на националните прокуратури. Очаква се Европейската прокуратура да позволи бърз обмен на информация, съгласувани полицейски разследвания, бързо запориране и отнемане на имущество, както и задържане на заподозрени зад граница.

ЕК уточнява, че след време ще предложи новата прокуратура да се занимава и със случаите на международен тероризъм.

Европейската прокуратура ще бъде създадена между 20 държави от ЕС - Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Германия, Гърция, Италия, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения, Словакия и Испания.

Останалите държави от ЕС могат да се присъединят по всяко време. Централата на Европейската прокуратура ще бъде в Люксембург, с главен прокурор и прокурори от всички участващи държави.

Докладчикът по темата в Европейския парламента Барбара Матера (ЕНП) коментира, че Европейската прокуратура ще обедини усилията на националните прокуратури.

"Така ще се справим с недостатъците на некоординираните национални разследвания на злоупотребите със средства на ЕС. Надявам се, че в бъдеще правомощията на Европейската прокуратура ще бъдат разширени и до трансгранични престъпления като тероризъм и трафик на хора“, каза Матера.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа