Европарламентът призова Блатер да се оттегли незабавно

Всички партии настояха да се разследва как Русия и Катар са избрани за домакини на футболните първенства

Европарламентът призова Блатер да се оттегли незабавно

Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, призоваваща Сеп Блатер да подаде незабавно оставка като президент на ФИФА, с което да се даде възможност на временен ръководител да започне реформи в ръководството на световната футболна централа.

Резолюцията, подготвена от 7-те групи в ЕП, беше приета в четвъртък с гласуване с вдигане на ръка и подкрепена от голямо мнозинство.

Документът освен това настоява за цялостно разследване на процедурата по избор на Русия и Катар за домакини на световните футболни първенства съответно през 2018 г. и 2022 г. ЕП призовава Европейската комисия да обезпечи прилагането на европейското законодателство за борба с прането на пари и върху спорта.

В края на май 79-годишният Блатер беше преизбран за пети пореден мандат като президент на ФИФА по време на конгрес в разгара на корупционния скандал, разтърсил международната футболна федерация. Четири дни след това той обяви, че ще подаде оставка на извънреден конгрес, който се очаква да бъде проведен между декември 2015 и март 2016.

Резолюцията на ЕП не е обвързваща, но подкрепата ѝ от всички фракции цели да засили политическия натиск спрямо ФИФА.

Евродепутатите заявяват, че са сериозно загрижени за надеждността на ФИФА и смятат, че ръководството на организацията се нуждае от спешни реформи, които не могат да стартират преди да има ново ръководство.

Тъй като според правилата на ФИФА това може да стане след девет месеца, ЕП призовава организацията да избере по прозрачен начин подходящ преходен лидер, който да замени Блатер.

Дебатите в ЕП във връзка с корупционнния скандал във ФИФА се проведоха в сряда. Еврокомисарят по образованието, културата и спорта призова за възстановяване на неподкупността в спортния свят и спортните асоциации. Той призна пред евродепутатите, че ЕС няма пространство за маневри по отношение на законодателството, тъй като ФИФА не е европейска организация.

Също в сряда ФИФА опроверга информацията, че разглежда възможността за прехвърляне на световното първенство през 2018 г. от Русия в Катар. Повод за опровержението стана новина в испански вестник, че ФИФА разработва такъв план, в случай на ескалация на конфликта в Украйна с руска намеса. Според информация на изданието ФИФА тайно е помолила правителството на Катар да ускори строителството на необходимата инфраструктура, така че тя да бъде готова не през 2022 г., а до 2018-та.

В понеделник от ФИФА коментираха, че към момента няма никакви юридически основания Русия да бъде лишена от правата за шампионата през 2018 г. Шефът на комисията по одита в организацията Доменико Скала отбеляза, че първенството може да бъде преместено в друга държава, само ако се появят доказателства за получаване на подкуп в хода на избора на страна домакин.

Швейцарските власти започнаха разследване на целия процес на определяне на страните домакини на световните първенства по футбол.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт