Европарламентът призова България незабавно да приеме Истанбулската конвенция

снимка БГНЕС

Всички държави членки трябва незабавно да ратифицират Истанбулската конвенция. Това призова Европейският парламент в четвъртък. Евродепутатите настояват насилието над жените да влезе в каталога на признатите от ЕС престъпления. До този момент седем държави от ЕС не приели документа - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Обединеното кралство. Те са призовани да сторят това без отлагане.

Официалната статистика показва, че насилието над жени продължава да е сериозен проблем в Европа. Всяка трета жена е била жертва на физическо и/или сексуално насилие.

Незаконодателната резолюция на ЕП бе приета с 500 гласа "за", 91 гласа "против" и 50 гласа "въздържал се" в четвъртък. С нея се призовава Съвета на ЕС да приключи процеса на ратифициране на конвенцията на Съвета на Европа. .

В своята резолюция евродепутатите осъдиха атаките и кампаниите срещу Истанбулската конвенция в някои страни. Те твърдят, че атаките са основани на "умишлено неправилно тълкуване и невярно представяне на нейното съдържанието пред обществото".

Депутатите изискват от Европейската комисия да направи свой приоритет борбата с насилието срещу жени в следващата европейска стратегия за равенство между половете. Те също искат от ЕК да представи законодателен акт за справянето с всички форми на насилие, основано на пола – включително онлайн тормоз и кибернасилие.

"Всички държави членки трябва да гарантират правилното прилагане и изпълнение на (Истанбулската) конвенцията, като осигурят адекватно финансиране и човешки ресурси за компетентните служби", призовава Европейският парламент.

ЕП също така потвърди позицията си като осигури 193.5 млн. евро за дейности за предотвратяване и борба с основаното на пола насилие.

Как гласуваха българите

Само двама от българските евродепутати са сред подкрепилите резолюцията на Европейския парламент 500 негови членове. Това са представителите на ДПС Илхан Кючюк и Атидже Алиева-Вели, които са част от групата "Обнови Европа".Третият депутат от ДПС, Искра Михайлова, не е участвала в гласуването, съобщава Дневник.бг

Осем българи са сред онези 91 евродепутати, които са гласували "против" - двамата от ВРМО и групата на Европейските консерватори и реформисти Андрей Слабаков и Ангел Джамбазки, трима от Европейската народна партия - Асим Адемов, Александър Йорданов и Андрей Новаков и трима социалисти (единствените, гласували по този начин от Прогресивния алианс на социалистите и демократите) - Иво Христов, Цветелина Пенкова и Петър Витанов.

Сред 50-имата въздържали са евродепутати са и българите Андрей Ковачев, Радан Кънев и Емил Радев от ЕНП, Сергей Станишев и Елена Йончева от "Социалисти и демократи".

Според допитване от 2014 г. на Агенцията на ЕС за основните права, всяка трета жена в ЕС е била жертва на физическо и/или сексуално насилие след 15-та годишна възраст. Общо 55% от жените в ЕС са били изложени на поне една форма на сексуален тормоз, а 11% за били жертви на кибертормоз. Една от двадесет жени е била изнасилена.

Проучване на Mediapool, публикувано в началото на тази година, показва, че в България постоянно нарастват убийствата на жени в условия на домашно насилие. През 2016 година те са 22, година по-късно вече са 27, а през 2018 година са убити 33 жени. Това е нарастване с 50% за три години. Данните са плашещи, защото всяко трето умишлено убийство в България е на жена в нейния дом. Убиецът обикновено е сред най-близките ѝ хора. Най-често срещаният мотив за убийствата на жени в България е ревност.

Драстично се увеличават и сигналите за домашно насилие, които се подават до спешния телефон 112. През 2018 година те са били 31 000.

На този фон Конституционният съд обяви, че някои текстове от Истанбулската конвенция противоречат на българската конституция, защото размиват границите между двата пола. Това прави невъзможно на този етап ратифицирането на конвенцията, макар че КС не е обвързан от собствената си практика.

Решението на съда беше предшествано от масирана националистическа кампания против конвенцията, която бе изградена почти изцяло от фалшиви новини. Най-популярните бяха, че конвенцията въвежда трети пол, че ще доведе до легализиране на еднополовите бракове и дори че България ще бъде задължена да приема "травестити от Иран" на своя територия като бежанци.

Споделяне

Още по темата

Още от България