Европарламентът призова Скопие да прекрати "говора на омразата" срещу България

Европарламентът призова Скопие да прекрати "говора на омразата" срещу България
Европейският парламент призова македонските власти да предприемат мерки за изкореняване на насочения срещу България и нейните граждани "говор на омразата".

Комисията по външни отношения на ЕП прие проект на резолюция за напредъка на Република Македония през 2008 г., съобщи пресслужбата на парламента.

Подкрепа от всички политически групи получи поправка, внесена от Николай Младенов (ГЕРБ /ЕНП), изразяваща загрижеността на ЕП от липсата на напредък в борбата срещу т.нар. "говор на омразата" в медиите и образователната система на Македония.

България подкрепя и ще продължи да подкрепя присъединяването на Македония към ЕС, но изкуственото нагнетяване на антибългарски настроения носи сериозни рискове за развитието на добросъседските отношения, заяви Младенов.

Представителят на ЕНП констатира, че македонските власти не предприемат необходимите мерки за осигуряване на публичното спазване на стандартите на ЕС и Съвета на Европа за противодействие на т.нар. "говор на омразата".

За втора поредна година ЕП обръща сериозно внимание на този проблем, допълни той.

Докладът приветства инициативите за създаване на съвместни групи, които да работят за преодоляване на противоречията, касаещи балканската история и призовава към съвместното почитане на общото културно-историческо наследство.

Друго предложение на българските евродепутати, подкрепено от комисията по външни отношения на ЕП, е за нуждата от подобряване на инфраструктурните връзки между Македония и нейните съседи, включително и България.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?