Европарламентът призова за международно разследване на убийството на Немцов

Европарламентът призова за международно разследване на убийството на Немцов

Убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов изисква независимо международно разследване, заявиха евродепутатите в резолюция, гласувана в четвъртък, съобщи пресслужбата на ЕП. "Това е най-значимото политическо убийство в съвременната руска история", добавиха те, изразявайки притеснение, че пропагандата на Кремъл превръща Русия в "държава на репресии, на език на омразата и на страх".

Членовете на ЕП призоваха за независимо международно разследване на убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов, който събираше доказателства за руска намеса във войната в Източна Украйна и беше убит само два дни преди да поведе протестна демонстрация. Те отдават дължимото на Немцов като човек, посветил живота си на една по-демократична, просперираща и отворена Русия и на изграждането на силни партньорски отношения между Русия и нейните съседи.

Депутатите осъдиха факта, че някои членове на ЕП и дипломати, които искаха да присъстват на погребението на Немцов, не бяха допуснати в Русия.

Русия се движи в посока, обратна на действащата демокрация, заявиха членовете на ЕП, които призовават Кремъл да спре "натиска, репресивните действия и заплахите" срещу опозиционните лидери, гражданското общество и медиите, както и да освободи политическите затворници като украинската депутатка Надя Савченко и естонския полицейски служител Естон Кохвер.

Депутатите осъдиха също отказа на Русия да сътрудничи с международното разследване във връзка със свалянето на полет MH 17 на Малайзийските авиолинии над Украйна през юли 2014 година.

Депутатите изразиха подкрепата на парламента за демократичните сили в Русия и призоваха Съвета да ангажира 28-те страни членки за по-силно и единно послание относно правата на човека и необходимостта да се сложи край на репресиите срещу свободата на словото и на събиранията в страната. Необходима е още по-силна програма и по-голямо финансиране в подкрепа на руското гражданско общество в Русия и окупирания Крим, добавиха депутатите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?