Европарламентът проверява Фронтекс за нарушения на човешки права по границите

Европарламентът проверява Фронтекс за нарушения на човешки права по границите

Европейският парламент започна мащабна проверка на Фронтекст по подозрения за нарушаване на основните човешки правапо външните граници на ЕС. Целта е да се оценят всички аспекти на работата на европейската гранична агенцияи да се проучат сигналите за нарушения.

Председател на работната група е Роберта Мецолаот Малния (Европейска народна партия), която е и зам.-председател на Европарламента.

"Убедени сме, че този процес ще доведе до ясни отговори на задаваните въпроси и ще препоръчаме подобрения в начина, по който се правят нещата. Разследването ще се фокусира върху различни аспекти, включително спазването и зачитането на основните права; вътрешното управление на "Фронтекс" и осигуряването на очакваните стандарти за прозрачност и отчетност", коментира тя.

Нидерландката Тинеке Стрике докладчик по темата. Тя напомни, че Европейският парламент има за цел да държи агенциите на ЕС отговорни в случаи на лошо управление или нарушаване на основните права.

"Обвиненията срещу Фронтекс за съучастие в операции за грубо отблъскване на бежанци са тревожни и изискват задълбочено разследване, тъй като хората по нашите граници трябва да могат да разчитат на зачитането на своите човешки права. Това разследване трябва да проучи фактите и да представи препоръки, за да гарантира, че Фронтекс гарантира зачитането на основните права, но също така прозрачност и отчетност в бъдеще", каза Стрик

Евродепутатката коменита, че ще бъдат изслушани всички запознати с работата на "Фронтекс" – служители на агенция, служители на Европейската комисия и разследващи журналисти.

"Отвореният и демократичен процес е единственият начин да се възстанови доверието във способността на Фронтекс да управлява охраната на нашите граници в съответствие с нашите задължения за основните човешки права".

Служители на Фронтекс участват и в охраната на българската граница с Турция. Преди месец Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) също започна разследване във Фронтекс.

Споделяне

Още по темата

Още от България и ЕС

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?