Европарламентът разследва Фараж за укрити дарения

Снимка ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент ще започне разследване срещу британския политик Найджъл Фаражпо сигнал за укрити дарения в размер на 450 000 лири (512 000 евро), съобщава “Политико“. Председателят на парламента Антонио Таяни е поискал позиция от петчленния Консултативен комитет, наблюдаващ кодекса на поведение на депутатите, дали Фараж е извършил нарушения.

Миналата седмица британската тв програма "Четвърти канал" съобщи, че Фараж е получил дарение от 450 000 лири от застрахователния магнат Арън Бенкс, който е съосновател на групата “Напусни ЕС“. Тя водеше кампанията за "Брекзит". Сред даренията били кола с шофьор, пътувания до САЩ и луксозна къща в богаташкия лондонски квартал "Челси".

Говорител на Бенкс потвърдил за даренията и за тяхната цел пред Би Би Си. Той е обяснил, че е било въпрос на чест да се помогне на Фараж. Британският политик е заявил, че това е личен въпрос и че той не декларирал полученото пред Европарламента, защото му предстояло да напусне политиката и да започне нов живот в САЩ.

Найджъл Фараж все още е член на Европейския парламент. Основаната от него “Партия на Брекзит“ има всички шансове да спечели европейските избори във Великобритания.

Споделяне

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?