Европарламентът с решителна крачка към отхвърлянето на ACTA

Комисията по международна търговия в Европейския парламент отхвърли в четвъртък ACTA в ключово гласуване, което дава ясен знак, че международното споразумение за борба с кражбата на интелектуалната собственост няма да бъде прието, съобщи ББС.

19 евродепутати гласуваха "против" споразумението, а други 12 се обявиха "за" ратифицирането му.

Гласуването в комисията се приема като най-силния удар по ACTA, защото комисията предлага на целия Европейски парламент как да се гласува по това споразумение. Финалният вот на парламента трябва да се проведе през юли.

"Ние не гласувахме срещу защитата на интелектуалната собственост. Ние смятаме, че АСТА е твърде неясен документ”, заяви британският евродепутат Дейвид Мартин, който е председател на комисията и един от най-острите критици на ACTA.

Според него споразумението не отговаря на твърде много въпроси, включително как ще се следи за спазването му. Мартин добави, че мерките за борба с пиратството на интелектуалната собственост са "непропорционални".

"В края на краищата гласуването се сведе до защита или на интелектуалната собственост, или на гражданските свободи и аз съм доволен, че гражданските свободи победиха", коментира Мартин.

Ако през юли Европейският парламент окончателно отхвърли ACTA, споразумението няма да влезе в сила никъде в ЕС.

Споделяне

Още от Европа

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?