Европарламентът се готви да гласува мобилния пакет за превозите

Европарламентът се готви да гласува мобилния пакет за превозите

Т.нар. пакет "Мобилност І", добил известност като плана "Макрон", срещу който се обявиха българските превозвачи, е възможно да бъде разгледан отново от Европейски парламент (ЕП) до края на март.

На 25 март предстои лидерите на парламентарните групи в ЕП да решат окончателно дали пакетът ще бъде включен за разглеждане на заседанието на 27 март, коментира транспортният министър Росен Желязков пред журналисти по време на строителна конференция в София.

Той уточни, че на 18 март ще проведе работна среща с представители на българските превозвачи, на която ще бъде обсъдена темата преди предстоящото гласуване в Европейския парламент.

Българската държава стои зад превозвачите и не е променила позицията си по този въпрос, каза в началото на януари Желязков, когато се появи на трибуната на митинг в Брюксел, организиран от българските превозвачи срещу приемането на пакета "Мобилност І".

Пакетът предвижда на командированите шофьори да се заплаща според условията на страната, в която пътуват, седмичната им почивка да бъде извън шофьорската кабина, да се връщат в страната, където са базирани фирмите им най-малко веднъж на четири седмици, а превозвачите да правят минимум пет дни пауза между две серии каботажни превози в друга страна.

Споделяне

Още от Бизнес