Европарламентът ще разследва "Фолксваген" заради "дизелгейт"

Европарламентът ще разследва "Фолксваген" заради "дизелгейт"

Анкетна комисия на Европарламента ще разследва нарушенията от страна на автомобилната корпорация "Фолксваген" на правилата на ЕС за тестове на вредните емисии на автомобилите, решиха евродепутатите в четвъртък. Тя ще провери още дали регулаторните органи в страните-членки на ЕС не са могли да предотвратят измамата с автомобилните тестове, отчитащи замърсяването на околната среда, чрез въвеждане на изрични забрани за използване на такива устройства и разписване на санкции при нарушаването на изискванията.

Създаването на комисията от 45 члена е отговор на скандала с откритите в САЩ софтуерни манипулации за изкуствено намаляване на отделяните газове от дизеловите автомобили на "Фолксваген". Още през октомври Европарламентът гласува резолюция, в която призовава за пълно разследване на ролята и отговорността на Европейската комисия и държавите членки на ЕС и ги призовава да обявят какво са знаели за тези нарушения и какви действия са били предприети.

Това проучване трябва да се съсредоточи върху ролите на отговорните национални органи и на Европейската комисия, които са позволили да се случи подобен регулаторен пробив, заяви заместник-председателя на Зелената партия в Европейския парламент Бас Ейкут, цитиран от агенция Ройтерс.

Разследването ще продължи една година, като след първите шест месеца комисията трябва да представи междинен доклад от проучването.

Стартиралият през септември скандал с "Фолксваген" може да хвърли светлина върху вратички в европейските регламенти, които са позволили на производителите на автомобили да не спазват поставените в ЕС лимити на отделяните вредни газови емисии.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес