Европарламентът ще се занимае с незаконното подслушване в България, ЕНП се обяви против

Европарламентът ще се занимае с незаконното подслушване в България, ЕНП се обяви против

Висш представител на Европейската народна партия (ЕНП), чийто член е ГЕРБ, настоя европейските институции да не се занимават с незаконното подслушване в България, след като темата бе разпределена за разглеждане в комисията по Граждански права, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент (ЕП) и в края на май може да влезе в пленарна зала.

Стартираната от председателския съвет на ЕП процедура дава възможност за изслушване на отговорните лица пред комисията.

В тази комисия се разглеждат най-сериозните доклади по въпросите на нарушенията на човешките права, функционирането на системите за сигурност, годишните доклади на Европол и за Шенген.

Председателският съвет е преценил, че последният тежък за България проблем заслужава много подробно анализиране в тази специализирана комисия, преди да бъде докладвано в пленарната зала в края на май. Предложение за това е внесено от един от българските евродепутати и е било подкрепено от социалистите и либералите.

Лидерът на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол осъди "опитите за политическа експлоатация на продължаващо разследване в България". Без да споменава подслушванията, за които социалистите и либералите поискаха намеса на Европейската комисия, Дол призова в четвъртък европейските институции да не се превръщат в сцена на вътрешнополитически дебати.

"Европейският парламент не трябва да се подава на изкушението да става съдник на една национална прокуратура", заявява още Жозеф Дол, който в началото на април присъства на откриването на предизборната кампания на ГЕРБ в София и заяви силната си подкрепа за Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?