Европарламентът в сблъсък с ЕК заради нови видове ГМО царевица

Европарламентът в сблъсък с ЕК заради нови видове ГМО царевица

Европейският парламент прие резолюция в сряда, с която се противопоставя на плановете на ЕК да разреши вноса на храни, съдържащи генетично модифицирани царевични продукти, обработени с хербициди и пестициди.

Резолюцията на ЕП е необвързваща.

Според документа липсват данни за много от подсортовете, които ще бъдат одобрени за внос. Затова евродепутатите настояват за реформа на процедурата за разрешаване на ГМО в ЕС.

Според резолюцията по време на тримесечния период за консултации страните членки са отправили множество критики, посочвайки като основни проблеми липсата на информация и некачествено извършените изследвания и тестове.

Въпреки това на 26 август 2016 г. Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) даде положителна оценка на плановете за разрешаване на такъв внос. Евродепутатите посочват, че според малка група участници в панела, одобряващ плановете в EFSA, няма подадени конкретни данни за всеки един от 20-те подсортове.

Евродепутатите отбелязват също, че Европейската комисия продължава да оторизира ГМО продукти в ЕС без подкрепата и мненията на комисии от държавите членки. Първоначално тази процедура е трябвало да бъде изключение от приетия правен ред за взимане на решения, но в последствие е станала правило.

Междувременно пред ЕК тече и процедура за допускане на два нови генетично модифицирани щама царевица за отглеждане на територията на ЕС. Става дума за култури, технически наречени Bt11 и 1507, които са на Syngenta и Dow-Pioneer. Предназначени са да издържат на пръскане с хербицида глюфозинат на Bayer, който според екоорганизации е класифициран като потенциално вреден за хората.

В момента единствената допусната култура за култивация в ЕС е царевицата MON810 на компанията "Монсанто“, която получи разрешение през 1998 г. и в момента чака подновяването му.

Към момента исканията за отглеждане на генно-модифицирани организми (ГМО) в ЕС са общо 8, като 4 от тях имат положително становище от Европейската агенция за безопасност на храните.

Споделяне

Още от Бизнес