Европейска бизнес организация прогнозира ръст на БВП от 0.3% през 2010 г.

Конфедерацията на европейския бизнес прогнозира за България минимален ръст на БВП от 0.3% за тази година, сочат данните от изследването на конфедерацията Economic Outlook за февруари, разпространено от Българската стопанска камара (БСК), която е единственият български член на организацията.

Прогнозираната инфлация за тази година е 1.5%.

В изследването се отбелязва, че в ЕС икономическите условия се подобряват през втората половина на 2009 г., а реалният ръст на БВП на ЕС ще достигне 1.2% през 2010 г., след като спадна с 4% през 2009 г.

Безработицата и държавна задлъжнялост ще продължат да се покачват, достигайки през тази година за ЕС средно 10.2% от работната сила и 80% от БВП.

Сред предизвикателствата и приоритетите в усилията за възстановяване на страните от ЕС в изследването са посочени бързото връщане на доверието в устойчивостта на публичните финанси, поддържането на благоприятни условия за

финансиране на дружествата, ефективна европейска стратегия за справяне със спекулативните атаки.

Други препоръки са поемане на реалистични ангажименти от правителствата за справяне с фискални дисбаланси и осъществяване на структурните реформи, подкрепени от стриктно наблюдение от европейските институции.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?