Европейска военна полиция ще успокоява граждански размирици

Европейска военна полиция ще успокоява граждански размирици

Европейският съюз е финансирал специално обучение на военната полиция, която да бъде използвана в случай на граждански размирици или въоръжен конфликт, съобщава британският вестник "Дейли Експред"  броя си от неделя.

Тренировките, които са се провели на територията на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, са били насочени към подготовката на войници от програмата за европейската жандармерия. На обучението са присъствали 600 представители на европейски полицейски и военни сили.

Изданието припомня, че европейската жандармерия е съставена от седем държави-членки на Общността, сред които Германия, Испания, Румъния и Полша, и има за цел да се справя с конфликтни ситуации в рамките на ЕС. В уебсайта на групата се съобщава, че задачата на упражненията е била "изграждане на капацитет на полицията и жандармерията, които ще участват в международни мисии за стабилизиране и проекти с полицейски компонент". Силите е трябвало да бъдат подготвени за дейности, свързани със социални патрули, контрол на безредици и съдебни разследвания.

Говорителят на германското правителство за европейската политика Андрей Хунко е поискал да присъства на обученията, но достъпът му е бил блокиран. Според него европейската военна полиция се подготвя за затварянето на политически срещи и протести, и предупреди, че "милитаризацията на полицията" е изключително тревожна, но и противоречи на германските принципи за разделение на полицейските сили и армията.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?