Европейска заповед за арест на Ветко Арабаджиев и съпругата му

Над 10 млн. лева са намерени в офиси, апартаменти и трезори на фамилията

Зам.-главният прокурор Иван Гешев "не помни такова нещо" в кариерата си.

Издадена е европейска заповед за арест на бизнесмена Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела във връзка с участие в организирана престъпна група за данъчни измами. За 72 часа е задържан синът им Вълчо и още 5-ма души.

Това са резултатите от вчерашната акция в хотели на семейство Арабаджиеви в София и Пловдив, обявиха  в събота от прокуратурата.

Според информацията на прокуратурата, семейство Арабаджиеви в момента се намират във Франция. Заминали в началото на август и ако не се върнат сами, предстои предаването им по специална процедура, която трябва да завърши със 72-часовия арест на двамата, посочва БНР.

Според заместник-главния прокурор Иван Гешев, сумата, открита при обиските през последните 24 часа, е безпрецедентна. В офиси, апартаменти и трезори са намерени 10 милиона. Освен това са "арестувани" шест луксозни автомобила, собственост на фамилията Арабаджиеви.

Прокуратурата: Сумите са потресаващи

За да бъдат преброени парите се е наложило по спешност да се ползват броячни машини от БНБ.

”Такова нещо не помня в цялата си кариера. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България. Колегите са работили почти 24 часа. Наложи се спешно съдействие от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини“, заяви Гешев.

”Сумите са потресаващи. Трябва да отбележим, че според нас това не е цялата налична сума“, допълни той.

Предстои да се изяснява произхода на парите и как са закупени тези автомобили. Засега обвиненията са за данъчни престъпления, извършени през 2018 година.

Вълчо Арабаджиев с обвинение за пране на пари

Единственият от задържаните засега с обвинение за пране на пари е синът на семейство Арабаджиеви - Вълчо.

Освен него са задържани още петима души за участие в организирана престъпна група.

”Участници в организирана престъпна група са две жени, основно занимаващи се със счетоводство и организация на групата“, поясни зам.-главният прокурор. ”Вчера бяха задържани 10 лица. За четири от тях не са събрани достатъчно доказателства за привличането им към наказателна отговорност и са разпитани“, уточни Гешев.

По думите му фирма на Вълчо Арабаджиев е внесла през февруари 1000 лева данък, а е успяла да укрие 600 хил. лева.

В понеделник заедно с останалите задържани синът на Ветко Арабаджиев – Вълчо ще бъде изправен пред Специализирания наказателен съд.

Фамилната хотелиерска група: Невинни до произнасянето на съда

Междувременно хотелиерската група на Арабаджиеви излезе в събота с официална позиция до медиите, в която се посочва, че ”никой не може да бъде обявен за виновен, преди произнасянето на съда”

”Презумпцията за невинност е основен принцип в наказателното право, прогласен в защита на правата на всеки човек”, пише в официалната позиция на хотелиерската група ”Виктория груп”.

По време на българското европредседателство хотел ”Маринела” беше едно от местата, където бяха настанявани делегатите. В позицията на ”Виктория груп” пише още, че те са спечелили обществената поръчка съвсем законно.

”Хотелските услуги по настаняването на делегатите бяха възложени на хотел ”Маринела” въз основа на законово проведена процедура за възлагане на обществена поръчка със същия предмет. Хотел ”Маринела” беше единственият участник, който отговори на всички изисквания”, казват от хотелиерската група.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България