Европейската асоциация на съдиите също настоя за промени в съдебния закон

Европейската асоциация на съдиите също настоя за промени в съдебния закон

Европейската асоциация на съдиите поиска "незабавна" отмяна на задължението за съдиите и прокурорите да декларират членството си в съсловни организации. С това международната организация се присъедини към отправеното преди дни подобно искане от Консултативния съвет на европейските съдии, който е част от Съвета на Европа.

 

С поправки в Закона за съдебната власт магистратите бяха задължени да декларират пред Висшия съдебен съвет (ВСС) в какви съсловни организации членуват. Отделно беше гласувана промяна в закона, която предвижда магистратите да бъдат отстранявани от длъжност автоматично при повдигане на обвинение за извършено престъпление. Международните организации настояват за отмяна и на двете задължения.

 

Големият проблем с декларирането на членство в съсловни организации е, че това дава възможност на ВСС да профилира магистратите, когато решава как да продължи кариерата им. През последните години известни членове на ССБ пострадаха сериозно заради своите позиции в подкрепа на по-радикални реформи.

 

"Единствената явна цел, която преследва държавата, задължаваща съдиите да декларират членството си в професионални сдружения, е да възпрат и отблъснат магистратите от членство в подобни организации. Тази цел се потвърждава и от факта, че в България средствата на масова информация и някои политици нееднократно са атакували съществуването на професионални съдийски сдружения в страната, и по-конкретно Съюза на съдиите в България", се казва в позицията на Европейската асоциация на съдиите. В нея се допълва, че декларирането на членството явно накърнява независимостта на съдебната власт.

 

Организацията остро критикува и въведеното през лятото задължение за ВСС да отстранява от работа съдии след повдигането на обвинение от прокурор. По този въпрос депутатите първо решиха, че магистратите трябва да бъдат отстранявани от работа за всякакво престъпление от общ характер. Преди това отстраняването се налагаше единствено, ако обвинението е за престъпление, свързано с правораздаването.

 

Промените в закона дадоха възможност за скалъпване на всякакви обвинения срещу неудобни съдии с цел да бъдат отстранени от работа. Това може да се използва и за натиск върху съдии от страна на прокуратурата (която е страна в процеса – б.р.) по важни дела.

 

По темата първо излезе позицията на Венецианската комисия, която обяви, че подобен закон води до накърняване на независимостта на съда. В този случай управляващите реагираха сравнително бързо и промениха закона. Те решиха, че ВСС все пак "може" да не отстранява съдии автоматично, а трябва да преценява всеки случай поотделно. Въпреки това текстовете продължават да будят притеснения. Една от причините е, че ВСС "може" да реши случая, без дори да изслуша засегнатия магистрат.

 

"Правото на прокуратурата да възбужда наказателно преследване, което има за задължителна последица отстраняването на съдия от длъжност, е в състояние да подкопае независимостта на съдебната система, освен ако законодателният режим не предвижда солидни и достатъчни гаранции срещу необоснованото отстраняване на съдии от длъжност", се казва в позицията на Европейската асоциация на съдиите.

Споделяне

Още от България