Европейската десница пита Шулц има ли "престъпен акт" в случая "Станишева"

Германски евродепутат иска да знае дали вече е върнала парите на ЕП

Европейската десница пита Шулц има ли "престъпен акт" в случая "Станишева"

Европейската народна партия (ЕНП) продължава натиска върху председателя на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц заради договора на институцията с Моника Станишева, съпруга на лидера на БСП и Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев.

"Бих желал да знам, дали след като госпожата е направила писмено изявление, в което е отрекла за съществуването на конфликт на интереси, което е невярно изявление, дали при това обстоятелство съществува престъпен акт", е заявил германският евродепутат Михаел Галер, цитиран от пресслужбата на ЕНП.

Той е попитал в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург отсъстващия Шулц кога ще информира официално ЕП за обстоятелствата около отпуснатото от Генерална дирекция "Комуникации" на ЕП финансиране от 60 000 евро "на фирмата "Актив груп" на Моника Станишева Янова Йосифова, съпругата на шефа на европейските социалисти".

Евродепутатът добавил, че 30 000 евро са били изплатени и той би желал да знае, дали вече е потвърдено, че тази сума е възстановена обратно към сметка на ЕП, дали проектът е приключен и дали при представяне на допълнителни документи няма да последват други плащания.

Той коментирал още, че намира всичко случило се за много странно и си представя какво щеше да се случи, ако съпругата на председателя на ЕНП беше сключила подобна сделка.

"Искам да бъда информиран за всичко, което се е случило", добавил евродепутатът, според разпространения цитат на неговото изказване.

Моника Станишева вече обяви, че се отказва от европроекта "Как разбираме Европейския парламент" заради спекулации за конфликт на интереси. Тя каза, че пиар агенцията ѝ "Актив груп"ще върне на ЕП аванса от 29 679 евро по проекта.

Станишева обаче допълни, че проектът е бил спечелен напълно прозрачно след участие в открита конкурсна процедура на ЕП. За изпълнението му е бил сключен и договор през 2012 г.

От ЕНП обаче са на мнение, че въпреки заявлението за прекратяване на договора, случаят поражда съмнението, че Шулц осигурява бюджетни пари за "свои политически приятели".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?