Европейската икономика е "много слаба"

Състоянието на 12-те страни от еврозоната е дори по-лошо, отколкото се смяташе.

Предупреждението на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Вим Дуизенберг идва само седмица след като банката понижи лихвените проценти с половин пункт до 2%, изправена пред заплахата от дефлация и подновяване на рецесията, съобщи Би Би Си.

Сега Дуизенберг отхвърли предишните предвиждания на банката за растеж в еврозоната от 2% и прогнозира растеж от порядъка на 0.4 - 1.0 % за 2003 г.

"Икономическият растеж през първата половина на 2003 г. вероятно ще е слаб, много слаб и очакванията за средния годишен растеж за тази година и за 2004 трябва да бъдат понижени", каза Дуизенберг пред монетарната комисия в Европейския парламент.

Новината засили вероятността от ново понижаване на лихвените проценти в Европа.

Инфлацията пада значително - каза председателят на ЕЦБ - с което възникват опасения, че цените могат да започнат да падат и така да застрашат инвестициите, от което се засилва рискът за дори още по-голям спад на растежа.

Той прогнозира, че растежът на цените през 2003 ще е близо до предвижданията. През 2004 г. обаче може да се очаква силно понижение на инфлацията - нещо, което ЕЦБ желае да предотварти.

Традиционно банката се стреми да държи инфлацията под 2%.

Би Би Си отбелязва, че месец преди да му изтече мандата, риториката на Вим Дуизенберг се е променила.

Изтъквайки промяната в политиката на ЕЦБ от май, която акцентира на това, че инфлацията не бива да бъде "под", а "близо до" 2-процентовата цел, Дуизенберг заяви пред комисдията по монетарни въпроси, че ЕЦБ ще се бори с дефлацията също толкова твърдо, колкото и срещу инфлацията.

Ако нивото на инфлацията спадне около 0 процента, Съветът на директорите на ЕЦБ със сигурност ще го интерпретира като твърде ниско, посочи Вим Дуизенберг, цитиран от ДПА.
Нов признак за тревога в еврозоната предизивка новината от четвъртък сутринта за резкия спад с 0.8 % на производството във Франция през април. В Германия спадът е още по-сериозен - с 1 %.

Дуизенберг нарече разбираеми опасенията на британците от влизането в еврозоната, която в момента изпитва икономически трудности и има сериозни структурни проблеми.

Критиките на британците по този въпрос показват колко необходимо е да бъдем сериозни по въпроса за структурните реформи, заяви Дуизенберг пред Европейския парламент. Според него, Великобритания и Швеция са започнали да извършват структурни реформи 10-15 години преди повечето икономики от еврозоната и сега се възползват от факта, че са започнали по-рано.

Той оцени като "положителна" принципната позиция на британското правителство за еврото, която предвижда въвеждането му в страната в дългосрочен план.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?