Европейската инвестиционна банка откри офис в София

Европейската инвестиционна банка откри офис в София

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) откри свой офис в София, като на церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов и президентът на европейската институция Вернер Хойер.

Откриването на офиса е в съответствие с политиката на ЕИБ за установяване на присъствие във всички столици на държавите членки на ЕС. Целта е и по-близък контакт с бизнеса и националните власти.

Досега ЕИБ е разкрила офиси в 21 държави членки на ЕС и в 22 страни извън съюза.

Новият шеф на офиса в София – Андреас Бейкос, работи в ЕИБ от 18 години, като последно е управлявал отпускането на заеми в публичния сектор в Гърция и е ръководил службата на банката за Западните Балкани в Белград от 2010 г. до 2016 г.

По повод откриването на офиса бе подписан и заем с компанията "Олива" АД – водещ производител на слънчогледово масло и търговец на зърно в страната. Това е първата операция на ЕИБ в България, в която частна компания се възползва от подкрепата на гаранцията от бюджета на ЕС по линия на плана "Юнкер".

"Европейската инвестиционна банка е два пъти по-голяма от Световната банка", каза при откриването Бойко Борисов.

През 2016 г. отпуснатите от ЕИБ заеми в България възлизат на 467 млн. евро, а общо финансирането от институцията от началото на 90-те години насам е към 5 млрд. евро.

"ЕИБ е един огромен финансов динозавър, а офисът ѝ у нас е едно признание за стабилната банкова система, за това, което и ръководството на БНБ и всички финансови институции в България полагат като усилия години наред за стабилизирането ѝ", каза премиерът.

"По някои от концесиите, които смятаме да пускаме в България, можем да привлечем за консултанти хора от ЕИБ, защото тяхното присъствие е гаранция за прозрачност", добави Борисов и даде примери за метрото в София.

Споделяне

Още от Бизнес