Европейската комисия блокира сливането на Дойче бьорзе и Нюйоркската борса

Европейската комисия не разреши да се осъществи сделката по сливането на фондовите борси NYSE Euronext (Нюйоркската фондова борса) и Deutsche Boerse (Дойче бьорзе). Това бе съобщено от германската борса на 1 февруари.

Както се отбелязва в съобщението, европейският регулатор е стигнал до извода, че сливането на двете борси ще доведе до ограничаване на конкуренцията. По-рано големите делови медии нееднократно предупреждаваха, че Еврокомисията най-вероятно ще блокира сделката, защото сливането на NYSE Euronext и Deutsche Boerse ще доведе до монополизиране на търговията с деривати в европейските страни.

Запитването за сливането беше отклонявано от регулатора, независимо че двете фондови борси бяха готови да отстъпят пред ЕК и да продадат част от бизнеса си.

Двете компании обявиха решението за сливането си през февруари 2011 г. След това процесът беше одобрен от акционерите на двете борси, както и от регулаторните органи на Германия, Люксембург и САЩ. В резултат на сделката трябваше да се създаде най-голямата фондова борса в света по обем на продажбите и по печалби.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?